Vijesti

Energoinvest odgovorio na navode Vlade KS

[ad_1]

Nakon jučerašnje pres-konferencije Vlade Kantona Sarajevo, kompanija Energoinvest dostavila je odgovor na nekoliko tema u kojima je pomenuta.

Vezano za pitanje o cijeni gasa koju Energoinvest ima na ulazu u BiH i plaća Gazpromu do distributera Sarajevogasu, ističu da Energoinvest ima troškove i plaća troškove carinjenja i špedicije, PDV-a, bankarskih garancija, operatora transportnog sistema Gaspromet Pale, operatora transportnog sistema Sarajevogas Istočno Sarajevo, te troškove operatora transportnog sistema BH Gas Sarajevo.

Što se tiče naknade Energoinvesta navode da se ona sastoji iz naknade troškova kursnih razlika, troškova rada učesnika u poslovima gasa i marže Energoinvesta.

Naglašavaju da su navedene stavke pod kontrolom Nadzornog odbora i Vlade FBiH i radi se o iznosima koji su više od tri puta manji od onih koje je u predhodnom periodu zaračunavao BH Gas, te da navedeni iznosi mogu biti dostupni na planiranom sastanku Federalne i Kantonalne Vlade, uz povjerenje da Vlada KS na isti način brine i o troškovima i maržama Sarajevogasa i Toplana, koje su višestruko veće od onih koje obračunava Energoinvest.

Iz Energoinvesta dodaju da treba znati da je ukupno povećanje cijene gasa od strane Gazproma od početka 2021. iznosilo više od 86 posto a da je zahvaljujući poslovnim odlukama Energoinvesta, prelaskom na Turski tok i smanjenjem marži koje je ranije obračunavao BH Gas, tako veliko povećanje u najvećoj mjeri kompenzirano, te da je povećanje u novembru i decembru 2021. od 23,5 posto i u januaru 2022. od 11 posto bila neminovnost jer su sve prethodne rezerve utrošene.

Kada je u pitanju stabilnost snabdijevanja gasom i naručene količine, Energoinvest potvrđuje da su sa Gaspromom ugovorene potrebne količine gasa, procijenjene na bazi prosječne mjesečne potrošnje na bazi potreba iskazanih od potrošača. Prenaglašavanje ekstremnih situacija se prevazilazi uobičajenim tehničkim rješenjima i saradnjom učesnika u gasnom postupku.

Tvrde da je naručivanje dodatnih količina moguće, ali je potrebno znati da je cijena takvog gasa četiri do pet puta skuplja, te je rješenje tim modelom mnogo manje racionalno od tehničke optimizacije koja se za kratke periode uobičajeno primjenjuje.

” Nažalost iskazivanje spremnosti za naručivanje dodatnih količina po većim cijenama se pokazalo već praznim obećanjima, jer Sarajevogas odbija i danas da plati račun za takve dodatne količine kada je iste trebalo naručiti zbog kvara u Bugarskoj u novembru 2021. i za koje su se načelno saglasili da će ih platiti po bilo kojoj cijeni”, saopćeno je iz Energoinvesta. 

[ad_2]

Akta.ba