Vijesti

“EU nema pravo da govori Mađarskoj gdje da kupuje gas”

BUDIMPEŠTA – Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da je EU izgubila sva prava da govori Mađarskoj gdje da kupuje prirodni gas nakon što je odbila da pomogne u finansiranju proširenja kapaciteta regionalne energetske infrastrukture.

FOTO: Agencije

Uspjeh projekta povećanja isporuka azerbejdžanskog gasa na milijardu kubnih metara godišnje zavisi od finansiranja EU, jer energetska infrastruktura jugoistočne Evrope trenutno nema kapacitet da zadovolji potražnju za diversifikacijom energije u regionu“, rekao je Sijarto na zajedničkoj konferenciji za novinare u Budimpešti sa azerbejdžanskim kolegom DŽejhunom Bajramovim.

On je naveo da je Azerbejdžan započeo isporuku tečnog naftnog gasa Mađarskoj u okviru ugovora o kupovini 100 miliona kubnih metara gasa i skladištenju dodatnih 50 miliona kubnih metara, prenosi MTI.

Diversifikacija energije je ključna za energetsku bezbjednost Mađarske, a Azerbejdžan je `izvodljiva alternativa` za Evropu kao i za Mađarsku“, dodao je Sijarto.

On je istakao da su azerbejdžansko-mađarski odnosi ključni za ekonomski rast, napominjući da je u prvoj polovini ove godine trgovinska razmjena dvije zemlje bila dvostruko veća nego 2022. godine, podstaknuta izvozom farmaceutskih proizvoda i uvozom energije.

Sijarto je pozdravio prisustvo mađarskih kompanija u obnovi Nagorno-Karabaha poslije rata, što je, kako je naveo, poslovna prilika koja se kreće na desetine miliona dolara.

Kada smo počeli da gradimo odnose sa Azerbejdžanom 2010-2011. godine, u Evropi su nas gledali sa prezirom, tako da je zabavno posmatrati zapadnoevropske lidere kako se sada bore za priliku da se slikaju sa predsjednikom /Ilhamom/ Alijevim u Bakuu“, istakao je Sijarto.

On je rekao da Mađarska i Azerbejdžan nisu prijatelji samo zato što se ispostavilo da Baku ima prirodni gas.

Bajramov je ocijenio da je prvi sastanak azerbejdžansko-mađarskog strateškog dijaloga bio veoma produktivan.

Imali smo veoma produktivan prvi sastanak azerbejdžansko-mađarskog strateškog dijaloga i vodili smo detaljne razgovore o daljem produbljivanju naše višestruke saradnje“, napisao je Bajramov na društvenoj mreži “Iks”.

Srna

Objava “EU nema pravo da govori Mađarskoj gdje da kupuje gas” prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.