Vijesti

EU odobrila Mađarskoj 920 miliona evra

BUDIMPEŠTA – Mađarskoj odobreno 920 miliona evra iz EU fondova.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Ministri finansija Evropske unije (EU) odobrili su u isplatu Mađarskoj od 920 miliona evra u okviru revizije njenog plana oporavka, koji je inače još uvijek zamrznut u očekivanju napretka u vladavini prava.

Odluka, koju je saopštio Savjet EU, dolazi nekoliko dana prije nego što Komisija očekuje oslobađanje od skoro deset milijardi evra iz fondova namijenjenih Mađarskoj, isplate obustavljene u drugom postupku, u očekivanju poboljšanja nezavisnosti pravosudnog sistema kroz određeni broj reformi.

Zeleno svjetlo dolazi u još uvijek napetom kontekstu između lidera EU i mađarskog nacionalističkog premijera Viktora Orbana.

Međutim, Orban je rekao da će biti protiv dvije važne odluke za Ukrajinu, a to su evropsku pomoć od 50 milijardi evra i otvaranje pristupnih pregovora sa EU. O tome će biti riječi na samitu EU u Briselu 14. i 15. decembra.

Ministri finansija EU dali su svoje odobrenje za 13 revidiranih nacionalnih planova, uključujući i mađarski plan koji sada iznosi 10,4 milijarde evra (6,5 milijardi u grantovima i 3,9 milijardi u zajmovima), u poređenju sa 5,8 milijardi u subvencijama ranije.

Na ovaj iznos Budimpešta će moći da dobije avans od 920 miliona.

Evropska komisija je dala saglasnost 23. novembra uz obrazloženje da u skladu sa pravilima isplata ovog avansa nije podložna nikakvim uslovima, za razliku od ostatka sredstava u planu oporavka.

Međutim, Mađarska mora da sprovede mere u cilju borbe protiv korupcije i sukoba interesa, unapređenja nezavisnosti pravosuđa, slobode izražavanja i akademske slobode, i zaštite prava manjina i migranata.

Za uplatu avansa od 920 miliona evra i dalje će formalno morati da dođe do sporazuma sa Komisijom, posle čega će novac biti dostupan u roku od dva mjeseca.

Agencije

Objava EU odobrila Mađarskoj 920 miliona evra prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -