Vijesti

EU ULAŽE U IDEJE: MALA I SREDNJA PREDUZEĆA SU GENERATORI RAZVOJA ZEMLJE

[ad_1]

Počinje nova kampanja Evropske unije Povezani kroz dobro. Direktna je to podrška razvoju bh. ekonomije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideja imamo, ali i onih koji bi ih rado realizovali samo da imaju veću i bolju institucionalnu podršku i novac, umjesto barijera i konstantnih otežavanja u radu. Kako aplicirati za evropske fondove, uz poseban osvrt na mala i srednja preduzeća, a o načinima će se u narednim danima moći čuti u Mostaru, Banjoj Luci, Bihaću, Sarajevu i drugim bh. gradovima. Upravo su mala i srednja preduzeća generatori razvoja zemlje.

Ideja ima i to vrlo dobrih, kažu naši sagovornici. Samo ih je potrebno realizovati. Mala i srednja preduzeća usmjerena su ka širenju onako kako raste ili se realizuje ideja, objasnila je struka. Božana Ćorda je tako od ideje stigla do agencije koja se bavi pružanjem usluga uredskog menadžmenta. Klijenti su joj uglavnom IT-kompanije. S dva zaspolenika imaju namjeru rasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za grant sredstva EU aplicirao je i Ensar Šahović. Jak studio je tako registrovan i u Starom Gradu. S dva uposlenika i još većim namjerama.

U projekt pružanja pomoći bh. privredi uključena je i međunarodna organizacija rada. Dominantno se to odnosi na izvozno orijentisane sektore. Istraživanje iz 2020. godine pokazalo je, kažu, kako je uz pomoć 5,7 miliona maraka lokalne samouprave i 1,7 milion maraka donatorskih sredstava osnovano 1.069 privrednih subjekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za bolje rezultate vrijedilo bi, kažu, formirati lokalna partnerstva jer se u sinergiji više lokalnih zajednica postižu bolji rezultati.

A kakva je podrška EU, pokazalo je teško pandemijsko vrijeme. Cijeli niz djelatnosti suočio se s enormnim problemima. Zato se ulaže u ideje, diže konkurentnost, jer ona je rezervisana i za manje kompanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Video pogledajte i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.



Hayat.ba