Vijesti

„EVL“ nije ispunio očekivanja „Lutrije Srpske“

BANJALUKA – Preduzeće „EVL“ iz Banjaluke, u većinskom vlasništvu „Lutrije Republike Srpske“, nije ispunilo očekivanja svog osnivača koji je računao na dva miliona maraka dividende iz dobiti za prošlu godinu.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Capital

Zbog toga je „Lutrija“ bila prinuđena da pred sam kraj godine pravi rebalans poslovanja jer im je iz „EVL“ saopšteno da mogu računati na 1,11 miliona KM, a ne na planiranih dva miliona KM, po osnovu svog vlasničkog udjela od 51 odsto.

Sve će to uticati i na konačan poslovni rezultat.

„Lutrija“ je planirala da u ovoj godini ima dobit od 1,8 miliona KM, a nove projekcije pokazuju da će ona biti nešto veća od 900.000 KM.

Nažalost prilikom izrade Plana poslovanja za 2023. godinu raspolagali smo informacijama da će prihodi od dividende biti veći, te je planiran prihod u iznosu od 2.000.000 KM te je ova promjena jedan od razloga za izradu Rebalansa plana poslovanja za 2023“, navode u „Lutriji Republike Srpske“.

Treba napomenuti i to da „EVL“ odugovlači sa isplatom dividende svom osnivaču.

Tako „Lutriji“ do sredine ove godine nije isplaćen dio dividende za pretprošlu godinu od EVL-a.

Naime, “Lutriji” je prošle godine uplaćena samo prva tranša dividende iz 2021. godine u iznosu od 350.000 maraka.

U martu i maju ove godine uplaćeno je ukupno 150.000 KM, a do početka juna ostao je dug od preko pola miliona maraka.

Podsjećamo, ovo preduzeće je osnovano kršeći Ustav RS, a vlast u Srpskoj bila je prinuđena da mijenja zakone i ponovo sprovodi tendere samo kako bi ga pravno održala. Ipak i pored toga oko njega se i dalje vode brojni sudski sporovi, a pojedini funkcioneri u Vladi Srpske poput ministarke finansija Zore Vidović su “zaradili” i krivične prijave.

Iako je „Lutrija“ osnivač „EVL-a“, puno veću korist od njega ima preduzeće „Senet“, a koje je osnovala porodica Mileta Radišića, biznismena presuđenog za privredni kriminal i kuma Milorada Dodika.

T firma od „EVL-a“ dobija ekskluzivno pravo posredovanja i zaključivanja ugovora o iznajmljivanju aparata za elektronske igre na sreću, odnosno postaje njihov master-zastupnik.

„Senet“ je u prošloj godini prijavio 16,4 miliona maraka prihoda iz kojih je  ostvario 4,2 miliona maraka dobiti.

CAPITAL: D. T.

Objava „EVL“ nije ispunio očekivanja „Lutrije Srpske“ prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -