Vijesti

EVO KOLIKO SU ZARADILE BANKE U BIH U 2023. GODINI


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Banke u Bosni i Hercegovini prošle godine su ostvarile profit, odnosno čistu zaradu od 709 miliona KM.

Ovo je rekordna zarada bankarskog sektora u Bosni i Hercegovini. Banke registrovane u Federaciji BiH ostvarile su prošle godine dobit od 520 miliona KM.

Poređenja radi, banke u Federaciji BiH 2022. godine su ostvarile neto dobit u iznosu od 363 miliona KM, a godinu prije toga 293 miliona maraka. Ukupni prihodi u 2023. iznosili su milijardu i 485 miliona KM. Ukupan rashod je bio približno milijardu i 17 miliona. Plaćeno je i blizu 43 miliona KM poreza na ovaj dobitak.

Ukupni prihod od kamata i slični prihodi bili su gotovo 915 miliona, dok su operativni prihodi iznosili 658 miliona. Na prostoru FBiH registrovano je ukupno 13 banaka. S druge strane, sve banke u RS-u, njih osam, prošle godine su iskazale neto dobit u ukupnom iznosu od 189 miliona KM, pokazuju najnoviji podaci Agencije za bankarstvo RS.

Kako se navodi u ovim podacima, ova dobit je ostvarena na višem nivou u odnosu na uporedni period u 2022. godini, kada su profitirale 139 miliona KM, javile su ‘Nezavisne novine’. Ukupni bruto krediti iznose 6,1 milijardu KM i povećani su za 264 miliona KM ili 4,6 posto u odnosu na kraj 2022. godine.

Ovi podaci govore da je nastavljen rast bankarskog sektora u našoj zemlji koji je veoma likvidan i stabilan, ali i jako profitabilan. Banke su u prošloj godini pružale snažnu podršku građanima, kompanijama, ali i državi – jer su praktično kroz kupovinu vrijednosnih papira (obveznice i trezorski zapisi) održavale entitetske budžete likvidnim.

(BiznisInfo.ba)

Hayat.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -