Vijesti

Evo u kojim državama je najskuplje podizanje gotovine na bankomatima

LONDON – Wise, kompanija za mjenjačnice sa sedištem u UK, analizirala je 20 evropskih zemalja kako bi sastavila popis gdje je najskuplje ili najjeftinije podići gotovinu.

FOTO: Arhiva

“Iako su svakodnevna plaćanja u Mađarskoj sve više digitalna, gotovina i dalje prevladava u mnogim većim turističkim mjestima. Budući da troškovi života nastavljaju da rastu, važno je potrošiti što manje novca za godišnji odmor na skrivene i pretjerane naknade za bankomate. To može brzo dovesti do visokih troškova. Wise traži od banaka i drugih pružalaca usluga da klijenta stave na prvo mjesto i da budu transparentni u pogledu svojih cijena. Ako vaši planovi putovanja uključuju jednu od skupljih zemalja na spisku, obratite posebnu pažnju na naknade za bankomate i umjesto toga svoj novac potrošite na odmor” objašnjava Atila Papai, menadžer inženjerskog tima u Wiseu, prenosi Investitor.

Mjenjačnica je objavila kompilaciju podataka koji pokazuju 20 evropskih zemalja rangiranih prema tome koliko je skupo podići gotovinu kao putnik. Island je na vrhu popisa s transakcijskom naknadom od 4,6%, dok u Bugarskoj bankomati naplaćuju samo 0,13% za podizanje. Na dnu liste su Italija i Ujedinjeno Kraljevstvo s transakcijskim naknadama od 0,23% odnosno 0,14%.

Prema saopštenju Wisea koji je dostavio svoje proračune, turisti koji ljetuju na Islandu, a podižu protivvrijednost od 20.000 mađarskih forinti dnevno tokom sedam dana (ukupno 140.000 forinti), plaćaju više od 6.400 forinti naknada na bankomatu. S druge strane, ako putuju u Bugarsku i podignu isti iznos, potrošiće manje od 180 forinti na transakcijske naknade u istom broju dana.

Prema ovogodišnjim podacima Nacionalne agencije za medije i komunikacije (NMHH), dvije najpopularnije destinacije za Mađare u 2023. bile su Austrija i Hrvatska, pri čemu su obe zemlje među prvih 10 najskupljih mjesta za podizanje gotovine.

Kako bi došao do podataka, Wise je analizirao 1,7 miliona podizanja gotovine s bankomata trećih strana u periodu od 12 mjeseci od aprila 2022. do maja 2023.

Bankomati su registrovali najmanje 800 transakcija po zemlji tokom tog perioda. b92

Objava Evo u kojim državama je najskuplje podizanje gotovine na bankomatima prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.