Vijesti

Federacija se uključuje u dokapitalizaciju HE na Trebišnjici


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

U povodu informacija da “Elektroprivreda Srbije” kupuje akcije preduzeća “Hidroelektrane na Trebišnjici” (HET), ispred Vlade Federacije BiH upućeno je pismo preporuke dvjema federalnim elektroprivredama da i one učestvuju u postupku dokapitalizacije HET-a.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, dopremijerka Jelka Milićević i ostali članovi Vlade FBiH stava su da JP “Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo i “Elektroprivreda HZ HB” d.d. Mostar, mogu učestovati u ovoj dokapitalizaciji i zbog toga im je u tom smislu upućena pisana preporuka.

“Prema Zakonu o privatizaciji, Vlada FBiH ne može kupovati dionice. Svakako da je ovo projekt od državnog značaja u kojem se Vlada FBiH uvijek zalagala za osiguravanje integralnog upravljanja sistemom u širem području slivova Trebišnjice i Neretve i nastavit ćemo insistirati na zaštiti interesa Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine”, izjavio je federalni premijer Fadi Novalić, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

Podsjetimo, “HET planira da se dokapitalizuje emisijom akcija u vrijednosti od čak 435 miliona KM, što je za 50 miliona KM više od trenutne ukupne vrijednosti akcijskog kapitala društva.

Nakon objave da dokapitalizaciju planira Elektroprivreda Srbije, Elektroprivreda Republike Srpske poručila je da Hidroelektrane na Trebišnjici povećavaju kapital emisijom akcija radi završetka izgradnje HE Dabar, a ne radi privatizacije kako su neki inicirali.

 



Akta.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -