Vijesti

FEDERALNA VLADA: KONTROLA NAMJENSKOG UTROŠKA SREDSTAVA TRAJNOG REVOLVING FONDA

[ad_1]

Usvojivši izvještaj Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o kontroli namjenskog utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2020. godinu, Vlada Federacije BiH ga je zadužila da nastavi aktivnosti na kontroli i praćenju namjenskog utroška, te kontroli povrata sredstava tog fonda.

Program je namijenjen kompanijama osnovanim po Zakonu o privrednim društvima s ciljem poticanja privrednika na ulaganje u materijalnu imovinu u svrhu modernizacije i proširenja postojećih proizvodnih kapaciteta i osnivanja novih proizvodnih pogona i poslovnih jedinica, uz uvjet zadržavanja i povećavanja broja zaposlenih, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

U skladu s Programom utroška sredstava Trajnog revolving fonda, a na osnovu dostavljenih aplikacija, u 2020. godini finansirani su projekti dva privredna društva u ukupnom iznosu od 1.600.000 maraka, a riječ je o Širbegović inžinjeringu d.o.o. Gračanica i Plastoflexu d.o.o. Gračanica.

Nakon izvršenog uviđaja, konstatirano je da su u Širbegović inžinjeringu, uz vlastitih 94.608,05 maraka, sredstva revolving fonda od 800.000 maraka utrošena za refinanciranje ulaganja u nabavku opreme.

Krajnji efekti investicije su proširenje asortimana, smanjenje troškova poslovanja (instaliranjem solarne elektrane smanjeni su troškovi električne energije za 25 posto), povećanje stupnja kvalitete i standarda proizvoda, kao i kapaciteta proizvodnje, te zatim povećanje broja radnika za 6,8 posto.

Kontrola namjenskog utroška dodijeljenih 800.000 maraka Plastoflexu d.o.o. Gračanica u ovom gospodarskom društvu bit će, kako je precizirano Ugovorom, izvršena u travnju 2022. godine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.



Hayat.ba