Vijesti

Federalna vodna inspekcija spriječila širenje zagađenja od nafte na Jablaničkom jezeru

[ad_1]

Po saznanju da je na području općine Konjic došlo do saobraćajne nezgode u kojoj su učestvovale i dvije cisterne, glavni federalni vodni inspektor uputio na to mjesta kako bi provjerio navode da je iz cisterne iscurila znatna količina nafte na cestu te da je dio završio u akumulaciji Jablaničkog jezera.

Nakon obilaska kompletnog područja potencijalno štetnog izliva, glavni federalni vodni inspektor je u saradnji s Agencijom za vodno područje Jadranskog mora u Mostaru, organizirao aktivnosti u cilju spriječavanja daljnjeg širenja zagađenja kao i sanacije nastalog zagađenja.

Inspekcijskim nadzorom je konstatirano da se naftna mrlja spustila u Jablaničko jezero, te je angažirana ovlaštena firma koja je odmah očistila dio ceste od naftnih mrlja i postavila plutajuću barijeru kod koje se vrši prikupljanje i vađenje naftne mrlje s površine vode Jablaničkog jezera.

Prilikom inspekcijskog nadzora nije konstatiran pomor ribe, te se ne vide naznake opasnosti od ekološke katastrofe, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

[ad_2]

Akta.ba