Vijesti

Firma sa jednim radnikom u dvije godine prihodovala preko milijardu maraka

SARAJEVO – Kompanija GEN-I d.o.o. Sarajevo našla se među 20 firmi sa najvećim prihodima u Federaciji BiH prema podacima za 2023. godinu.

FOTO: CBBiH

Ova kompanija je lani imala ukupne prihode od oko 357 miliona KM, kao i dobit od 347 hiljada maraka, piše BiznisInfo.ba.

Ono što ovu kompaniju čini specifičnom jeste da je prošle godine, kao i godinama unazad, imala samo jednog zaposlenog.

Firma se bavi trgovinom električnom energijom, a ova vrsta djelatnosti objašnjava mali broj zaposlenih, s obzirom da im treba samo osoba koja će ugovarati kupovinu i prodaju struje.

Slična situacija je i sa drugim firmama koje se bave ovom djelatnosti, koje uglavnom imaju jednog ili nekolicinu zaposlenih.

GEN-I je dio Grupe GEN-I, jedne od vodećih i najbrže rastućih grupa za trgovinu i prodaju električne energije u Srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi. Vlasnici firme su iz Slovenije.

Inače, ranijih godina firma je imala još veće prihode. Tako je 2022. godine, takođe sa jednim zaposlenim, imala prihode od čak 761 milion maraka, a godinu prije toga 431 milion KM.

Dakle, prošle godine su prihodi kompanije više nego propolovljeni, što se moglo i očekivati jer je došlo do pada vijednosti struje na tržištu.

Podsjetimo da je 2022. godina bila obilježena visokom cijenom energenata ali i električne energije.

Biznis.info

Objava Firma sa jednim radnikom u dvije godine prihodovala preko milijardu maraka prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.