Vijesti

Generacija Z i milenijalci investiraju u kriptovalute umjesto dionica

Nedavno istraživanje Policygenius-a pokazalo je da jedan od pet odraslih Amerikanaca posjeduje kriptovalute. Novo istraživanje sugerira da će mladi Amerikanci vjerojatnije posjedovati kriptovalute nego dionice. Ovo ukazuje na promjenu financijske imovine i strategija ulaganja u odnosu na one koje preferiraju starije generacije, piše financa.

Studija, koja je provedena između 16. i 19. listopada, a objavljena od strane Policygenius Financial Planning Survey 9. travnja, uključivala je 4.063 odrasla ispitanika u Sjedinjenim Državama. Istraživanje je otkrilo da 20% generacija Z (uzrasta od 18-26) i 22% milenijalaca (uzrasta od 27 do 42 godine) ima mnogo veću vjerojatnoću da će ulagati u alternativnu imovinu kao što su kriptovalute i nezamjenjivi tokeni (NFTKratica NFT sastoji se od tri riječi: “non-fungible token…) u poređenju sa svojim starijim kolegama.

Istraživanje je također otkrilo da je 18% ispitanika generacije Z izjavilo da posjeduju dionice. U generaciji X 28%, te 45% Baby Boomera.

Policygenius analitičar Myles Ma napisao je da mlađe generacije pohranjuju svoje bogatstvo drugačije od svojih kolega iz generacije X i boomera. Ovo uključuje nove investicije poput kriptovaluta. Ovo bi moglo pokazati veću spremnost za preuzimanje rizika sa svojim novcem. Također, moglo bi odražavati prepreke koje ne mogu kontrolisati, poput rastućeg problema nestašice stambenog prostora.

Pored toga, 9% generacije Z i 8% milenijalaca reklo je da će se najverojatnoje prvo obratiti društvenim medijima sa financijskim pitanjem, u poređenju sa generacijom X (3%) i baby boomerima (1%).

Osim kripto specifičnosti, istraživanje naglašava finansijske stavove mladih investitora. Usprkos složenosti navigacije modernim financijskim pejzažima, generacije Z i milenijalci osjećaju se „pomalo ponosno“ na svoje vještine financijskog upravljanja. Ovaj osjećaj baca svjetlo na proaktivan pristup mlađih Amerikanaca prema financijskoj pismenosti i nezavisnosti.

Ranije studije su također sugeriirale da generacija Z i milenijalci imaju najviše stope usvajanja kriptovaluta od svih grupa stanovništva. U travnju 2023., studija Bitgeta otkrila je da 46% milenijalaca u velikim ekonomijama, kao što su SAD, Kina, Njemačka, Japan, Indonezija i Nigerija, posjeduju kriptovalute, navodi Crypto.ba.

Prethodne godine, u listopadu 2022., drugo istraživanje Charlesa Schwaba pokazalo je da otprilike 50% generacije Z i milenijalaca želi svoja mirovinska sredstva u digitalnoj imovini. Studija je također otkrila da 43% generacije Z i 47% milenijalaca već ulaže u kriptovalute nakon mirovine.

Sva ova istraživanja daju sliku o tome kako mlađe generacije diversificiraju svoje investicijske portfelje izvan nekretnina i tradicionalnih dionica, uveliko se oslanjajući na područje kriptovaluta.

(Haber.ba)