Vijesti

Grad Banjaluka duguje autobuskim prevoznicima 400.000 KM

BANJALUKA – Grad Banjaluka već mjesecima ne isplaćuje subvencije za javni prevoz i taj dug prema banjalučkim autobuskim prevoznicima se popeo na 400.000 KM, saznaje CAPITAL.

FOTO: Capital

Gradski menadžer Bojan Kresojević je potvrdio da Grad duguje banjalučkim prevoznicima 400.000 KM na ime subvencija za javni prevoz.

„Sredstva za te namjene nisu isplaćena, jer nemamo usvojen rebalans ovogodišnjeg budžeta. Zahvaljujući tim subvencijama imamo javni prevoz u Banjaluci, ali pitanje je do kada. Ne znam dokle će prevoznici imati strpljenja, jer stalno zovu i pitaju kada će biti isplata, kazao je Kresojević.

Prevoznici bar za sada imaju strpljenja

Direktor „Autoprevoza GS“ Dejan Mijić je rekao je Grad ovom preduzeću isplatio fakture iz septembra, ali da subvencije za oktobar i novembar nisu uplaćene.

„Fakture za taj period su prihvaćene, međutim mi nismo dobili sredstva. Osim toga za decembar je završena prodaja karata. Mi taj novac nismo naplatili od građana zato što se Grad obavezao da će izdvajati subvencije za određene kategorije stanovnika, kao što su đaci te penzioneri,  kazao je Mijić.

Uz subvencije karata za pojedine kategorije stanovnika, Grad se obvezao da će autobuskim prevoznicima plaćati da održavaju nerentabilne seoske linije. Mijić je potvrdio da ni taj novac nije isplaćen.

„Za pojedine linije koje nisu ekonomski isplative Grad treba da isplati subvencije od 0.20 KM po kilometru. Radi se od dogovoru, koji je postignut sa Gradom kako ta prigradska i seoska naselja ne bi ostala bez javnog prevoza, zbog malog broja putnika, naveo je za CAPITAL Mijić.

Kada se uzme u obzir gore navedeno, Mijić vjeruje da je je dug daleko veći i da je dostigao pola miliona maraka.

Nada se da će procedura oko usvajanja rebalansa biti uskoro okončana i da će Grad uskoro biti u prilici da izmiri ta dugovanja prema prevoznicima.

„Imamo uvjeravanja Gradske uprave da ta sredstva imaju na raspolaganju, ali da ih ne mogu uplatiti jer nema rebalansa. Tek kada se usvoji rebalans mogu nam se uplatiti sredstva, dodao je Mijić.

Skorom usvajanju rebalansa budžeta grada za ovu godinu se nadaju i u „Pavlović tursu“.

Svjesni smo da je potrebno provesti proceduru do kraja, te imamo sa našim poslovnim bankama određene aranžmane koji nam omogućavaju da premostimo ovu situaciju, kazao je za CAPITAL direktor ovog preduzeća Goran Starčević.

Kada će biti usvojen rebalans budžeta?

Saga oko usvajanja rebalansa budžeta grada traje od maja ove godine. Administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića je ovo pitanje više puta bezuspješno kandidovala na sjednice Skupštine grada Banjaluka. Ta tačka je „skidana“ sa dnevnog reda sve do zadnjeg zasjedanja.

Na sjednici koja je održana 8. decembra usvojen je Nacrt rebalansa budžeta grada za ovu godinu u iznosu od 201.96 miliona KM. Nakon usvajanja taj dokument je upućen u javnu raspravu, tokom koje svi zainteresovani mogu uložiti primjedbe i sugestije na predloženi Nacrt. Javna rasprava bi trebala biti okončana ove sedmice.

Nakon toga ide priprema Prijedloga rebalansa budžeta za 2022. godinu koji se ponovo upućuje u skupštinsku proceduru, međutim još nije poznato kada će on ponovo doći pred odbornike. Naime, još nije zakazan datum idućeg zasjedanja gradskog parlamenta, niti ima naznaka kada bi se sjednica mogla održati.

 

CAPITAL: V. Popović

Objava Grad Banjaluka duguje autobuskim prevoznicima 400.000 KM prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.