Vijesti

„Grant For Fun“ – Direktor pod istragom, a Vlada pomaže njegovu agenciju

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske dodijelila je različitim firmama, banjama, turističkim agencijama i pojedincima 650.000 maraka na ime razvoja turizma, a među njima je i agencija „Travel For Fun“ koju tužioci istražuju zbog sumnji da je preko nje oštećen Budžet Srpske za više od pola miliona, saznaje portal CAPITAL.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Mondo

Vlada je pred kraj prethodne godina, na sjednici 30. decembra, odlučila da podijeli namjenska sredstva za razvoj turizma za 2021. godinu, koja su planirana na pozicijama tekući grant za razvoj turizma i kapitalni grant za razvoj turizma u Srpskoj.

Pružaocima usluga smještaja, ishrane i pića na selu podijeljeno je 100.000 KM, a banjama i turističkim agencijama raspoređeno je 550.000 maraka. Najveći dio dobila je „Banja Vrućica“ (281.216 KM), za, kako se navodi, 294 radnika zaposlena na puno radno vrijeme.

Sredstva je dobila i „Banja Kulaši“ (63.130 KM) za 66 radnika, kao i „Terme Ozren Petrovo“ (45.912 KM) za 48 radnika.

„Terme Laktaši“, za 29 radnika, dobile su 27.739 maraka.

Druge firme i agencije su dobile su grantove u iznosu od oko 10.000 maraka i manje, ali ono što je zanimljivo je to da je među mnoštvom agencija koje su dobile sredstva iz Budžeta Srpske i agencija „Travel For Fun“ kojoj je dodijeljeno 3.826 maraka.

Podsjećamo, u toku je istraga o zloupotrebama službenog položaja i ovlaštenja kojima je budžet RS oštećen za oko 790.000 KM, a za šta se sumnjiče direktor firme „Travel For Fun“ Saša Marković zajedno sa Branislavom Zeljkovićem, direktorom Instituta za javno zdravstvo RS i Slavkom Bojićem, direktorom firme „Procontrol“, te Dragan Dubravac, direktor firme „Promeding“.

Četvorka se sumnjiči da je kriminalne radnje počinila od 25. marta do 5. maja 2020. godine u Banjaluci zajedno i po prethodnom dogovoru.

Što se tiče poslova sa agencijom „Travel For Fun“, sumnja se da su Zeljković i Marković počinili krivično djelo u periodu od 9. aprila 2020. do 25. maja 2020. godine. Zeljković se tereti da je iskoristio svoj službeni položaj na način da je pribavio korist pravnom licu „Travel For Fun” na način da je iskorištavanjem vanredne situacije prihvatio ponudu za nabavku medicinskih zaštitnih odijela, maske za lice i profesionalnog nekontaktnog digitalnog termometra 500 komada. Sve je ukupne vrijednosti 2.388.500 KM bez PDV-a.

Sumnja se da Zeljković nije izvršio nadzor niti provjeru narudžbe te je umjesto medicinskih dobio nemedicinska odijela bez odgovarajuće medicinske deklaracije, sertifikata i standarda koji nisu porijeklom iz Kine već su proizvedeni u BiH, iako se u ponudi navodilo da su iz Kine. U ovom slučaju takođe je navedena veća cijena od nabavne. „Travel For Fun” je stekao korist u iznosu od 550.000 KM na štetu budžeta RS, objavio je ranije portal Mondo koji je imao uvid u dokument iz istražne faze postupka.

Vlasnik „Travel For Fun” Saša Marković, prenijele su Nezavisne novine, pregovara o priznanju krivice, a u svjedočenju je izjavio da je Branislavu Zeljkoviću dao 250.000 maraka.

Miloš Stevanović, branilac Markovića koji je pušten iz pritvora, rekao je ranije da demantuje navode o potpisivanju sporazuma o priznanju krivice.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Objava „Grant For Fun“ – Direktor pod istragom, a Vlada pomaže njegovu agenciju prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -