Vijesti

Hilmija iz Bijelog Polja pokrenuo biznis da preživi, sada je svoju kompaniju prodao Mercatoru

Agencija za zaštitu konkurencije Crne Gore prije nekoliko dana je dala dozvolu kompaniji Mercator CG, koja upravlja lancem marketa IDEA, da preuzme konkurenta Franca markete.

Mercator CG je inače dio zagrebačkog konzorcijuma Fortenova, dok su Franca Marketi u vlasništvu Hilmije Franca i njegove porodice iz Bijelog Polja.

Ova firma je osnovana u sklopu Mesne industrije Meso-promet koja je s radom započela 1990. godine. Jednom ranijom prilikom, ispričao je kako je izgradio biznis.

Hilmija je krenuo od zanatske radnje za preradu mesa, a prekretnica se desila 2003. godine, kada je otkupio većinski paket akcija AD ”Eko-Meso”. 

– Kada sam krenuo u privatni posao bila su teška vremena, promjena društvenog uređenja u čitavom regionu. U nekakvoj nemaštini donio sam odluku da krenem samo da bi se preživjelo, od nule sam počeo. U jednoj baraci, sa pozajmljenih par hiljada maraka – ispričao je Franca prije nekoliko godina za podgoričke “Vijesti”.

Kasnije je nastao i trgovački lanac, ali i hoteli, lokali…

Franca marketi danas imaju 69 prodavnica 

Uvidom u finansijske iskaze dvije kompanije za 2022. godinu, primjećuje se da je Mercator po obimu veća kompanija od Franca marketa, ali da je ova druga napravila mnogo bolji poslovni rezultat. Naime, Franca Marketi su u prošloj godini napravili 2,2 miliona eura čiste dobiti, što je čak 88 odsto više nego godinu ranije. S druge strane, Mercator CG je ostvario neto gubitak od 916 hiljada eura.

Zahvaljujući većoj mreži maloprodajnih objekata, Mercator je ostvario značajno veće poslovne prihode (146 miliona eura) u odnosu na kompaniju koju kupuje (90,2 miliona eura), prema podacima Invetitor.me.

Franca marketi su u prošloj godini imali prosječno 885 zaposlenih, koji će se spajanjem kompanija pridružiti spisku od 1.634 kolega u Mercatoru. Ostaje da se vidi plan vlasnika Mercatora kada je u pitanju broj objekata, pa time i konačni broj zaposlenih u “proširenoj” kompaniji.

Prema saznanjima portala Investitor, formalno pripajanje Franca Marketa kompaniji Mercator CG planirano je za jesen, nakon zahtjevnog definisanja svih aspekata akvizicije, kojom će se maloprodajno tržište u Crnoj Gori dodatno konsolidovati.

biznisinfo/press



(Pressmedia)