Iako je potpuna nepoznanica kako će zbog pandemije izgledati predstojeća turistička sezona, ipak su iz susjedne Hrvatske već, čini se, kao nikad do sad, krenuli “u lov” na sezonske radnike u BiH.
Tako naši susjedi traže sve – od kuhara specijalista, do pomoćnih kuhara, mesara, konobara, šankera, barmena, sobarica, spremačica, kućnih majstora, animatora, spasilaca na bazenu i plaži…
Nedostatak radne snage za sezonske poslove u ugostiteljsko-turističkom sektoru hronični je problem u Hrvatskoj, a poslodavci budućim uposlenicima nude besplatan smještaj i plaće, koje se, prema dosadašnjim informacijama, kreću od 1.000 do 2.500 eura za kuhare.
I dok su prethodnih godina iskustva sezonaca iz Hercegovine bila različita, dotle su u Udruženju ugostiteljskih radnika Hercegovačko-neretvanskog kantona svjesni činjenice da će brojni pokušati u Hrvatskoj pronaći bolje uvjete za rad.
Emir Veledar, predsjednik Udruženja i konobar s višedecenijskim iskustvom, podsjeća da su u nekoliko navrata organizirali tromjesečne edukacije za zanimanja konobar i kuhar, kroz koje je prošlo na desetine mladića i djevojaka, a upravo s ciljem učenja osnova tih poslova.
– Svjesni smo da poslodavci iz Hrvatske odvlače našu radnu snagu, usljed čega su naši ugostitelji i hotelijeri na gubitku – kaže Veledar za Avaz.
Ukupno 3.840 kuhara je na birou rada. Zanimljivo, najviše ih je u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.
window.fbAsyncInit = function() {
FB.init({
appId : '1391296191040571',
xfbml : true,
version : 'v7.0'
});
FB.AppEvents.logPageView();
};
(function(d, s, id){
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) {return;}
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = "https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js";
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
(Pressmedia)