Vijesti

Iako smo zemlja koja je bogata ovim prirodnim dobrom: Za dva mjeseca na uvoz vode dali 32 miliona KM

No, uz sve to, za samo prva dva mjeseca ove godine Bosna i Hercegovina je uvezla vode u vrijednosti od skoro 32 miliona KM. Za taj novac uvezeno je više od 25 miliona litara vode.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Velika razlika
Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, najviše vode uvezli smo iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Italije.

S druge strane, kada je riječ o izvozu, on je vrijedan 5,4 miliona KM, a najviše vode je izvezeno u Hrvatsku, a zatim u Tursku. Ukupno je izvezeno 11,8 miliona litara vode.

Ovi podaci još jednom pokazuju apsurdnu situaciju u BiH. Razlika između uvoza i izvoza vode svake godine je sve veća u korist uvoza.

Osim toga, svijest potrošača je na izrazito niskom nivou, dok domaće kompanije ne ulažu novac u brendiranje i marketing u onoj količini u kojoj to čine njihovi konkurenti.

Veća cifra
U 2021. godini uvezli smo 193 miliona litara vode, u vrijednosti od 184 miliona KM, dok smo u 2022. godini uvezli vode u vrijednosti od 227 miliona KM, ukupne količine 209 miliona litara.

Sudeći prema trenutnim pokazateljima, sasvim je izvjesno da bi prošlogodišnja cifra na kraju ove godine mogla biti premašena.

Stručnjaci ovaj trend prekomjernog uvoza vode objašnjavaju time da slobodno tržište, konstantna marketinška kampanja na koju poznati brendovi izdvajaju velike novce, olakšava bolji plasman uvoznih voda na domaćem tržištu, piše Avaz.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -