Vijesti

Ibro Malkanović proizvodi bobičasto voće: Sebi sam davno rekao da ću ostati ovdje i pokušavati mnogo toga da uspijem i borim se za sebe i državu u kojoj živim

“Smatram sebe patriotom i čovjekom koji voli Bosnu i Hercegovinu, našu jedinu nam domovinu. Sebi sam davno rekao da ću ostati ovdje i pokušavati mnogo toga da uspijem i borim se za sebe i državu u kojoj živim i ostanem uz svoju porodicu i najmilije.”, započinje svoju priču, za portal NEON Televizije, bacc. ing. agr. Ibro Malkanović, koji je odlučio ostati u Bosni i Hercegovini, ovdje zasnovati porodicu i u moru drugih negativnih priča, donijeti jednu optimističnu i pozitivnu stranu života i vjere da svako može uspjeti samo ako se potrudi i ako se do svojih važnih odluka vodi iskrenom željom.

Ibro sa suprugom, Facebook

Mladi bračni par Malkanović iz Brložaka, općina Kladanj, posvetio se uzgoju i proizvodnji borovnica. Na svojoj plantaži imaju 600 sadnica borovnice različitih sorti, te u manjoj količini zadasa maline, a najveća motivacija su im kupci koji prepoznaju njihov trud i posvećen rad.

“Premium borovnica je nastala slobodno mogu reći iz ljubavi prema borovnicama koja se manifestirala već u studentskim danima kada sam se prvi puta susreo sa ovom kraljicom voća. I tada sam poželio da se bavim samim uzgojem i proizvodnjom borovnice. Prvi puta kada sam bio u mogućnosti, počeo sam ulagati u dizanje plantaže. Najzastupljenija sorta je duke, a prateće sorte su chandler i bluecrop. Većina berbe kod mene je završena, sorta duke i bluecrop su zavrčile sa rodom za ovu godinu, ostala je još neznatna količina chandlera.”, kaže Ibro.

Kada se završi berba sorte chandler i sumiraju rezultati za ovu godinu, otprilike će biti oko 400 kg ubrane i isporučene borovnice, što je pored svih vremenskih prilika i neprilika, za Ibru, odlična sezona.

“S obzirom da je plantaža podignuta u maju 2022. godine, te da su biljke tek u drugoj vegetaciji, razne vremenske neprilike kao što je kiša koja je padala u kontinuitetu dva mjeseca za prvi rod ja sam prezadovoljan. Prvenstveno da bi proizvodili borovnice i bavili se samim uzgojem visokožbunaste američke borovnice potrebno je obezbijediti osnovne uslove na kojima borovnica može da uspijeva i daje željene rezultate. Prvenstveno potrebno je osigurati; -kvalitetnu i zdravu sadnicu, – zemljište na kojima se uzgaja borovnica mora biti kisele pH reakcije, u nekom rasponu od 4 -5,5 pH. – obavezno navodnjavanje vodom koja je odgovarajuća za borovnicu, koja takođe mora biti kisele pH reakcije, – odbarati odgovarajuću, osunčanu parcelu, – obrađivati i njegovati borovnicu tokom cijele godine, uz odrađivanje agrotehničkih i pomotehničkih mjera.”

Za Malkanoviće je kvalitet na prvom mjestu, jer roba koja ima kvalitet uvijek se može prodati, ističu, a što potvrđuju i brojne narudžbe koje stižu iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Najveće zadovoljstvo im pričinjava recenzija koju dobiju nakon uručene narudžbe ovog fantastičnog osvježavajućeg voća.

“Trudim se proizvesti najbolji kvalitet. Za prodaju nemam problema, većinom sve prodam prijateljima i komšijama, a svakodnevno dobijam narudžbe iz cijele Bosne i Hercegovine što je izuzetna čast za mene, da me čak kontaktiraju i iz najudaljenijih dijelova Bosne i Hercegovine.”

Da bi čovjek uspio u nekom poslu, podrška porodice je neophodna. Posebno kada su u pitanju mladi ljudi, koji mogu često napraviti pogrešne odluke, pa svaki savjet dobro dođe. Nakon što je bračni par Malkanović učinio hrabar korak i donio odluku za pokretanje plantaže naziva “Premium” borovnica i roditelji kada su uvidjeli njihovu veliku želju i ozbiljnost, odmah su pružili podršku. Sada su svi uključeni u ovaj posao, kako bi na vrijeme isporučili sve narudžbe, a borovnica zadržala svoju svježinu i ljekovita svojstva.

“Što se tiče radne snage, 85% obavljamo porodično. Uz mene stoji moja porodica koja mi konstantno pomaže i u fizičkim poslovima, moji roditelji, supruga, sestra, zet i mnogobrojni prijatelji su uvijek tu kada zatreba neka pomoć. Ovim putem se svima zahvaljujem i pozdravljam ih. Kada je potrebna dodatna radna snaga i povećan obim posla naravno angažujem dodatnu radnu snagu. Želim poslati poruku ljudima da konzumiraju sto vise borovnice kada su u prilici jer je izuzetno ukusna i osvjećavajuća, a taj prirodni lijek nam je dostupan samo par mjeseci u toku godine. Također, na kraju želim se zahvaliti NEON Televiziji na pruženoj prilici da prezentujem javnosti moje aktivnosti.”

Za kraj našeg razgovora mladi bračni par Malkanović imao je i poruku za sve one koji razmišljaju o pokretanju svoje pozitivne priče.

“Želim poručiti mladima, a i svima onima koji su zainteresovani, da slobodno podižu zasade jer borovnice treba i tražena je, naravno uz obaveznu preventivnu edukaciju i upoznavanje ove biljne vrste.”(Pressmedia)