KompanijeVijesti

IKEA smanjuje naknadu za bolovanje nevakcinisanima

ŠTOKHOLM – Švedski proizvođač namještaja “Ikea” smanjio je nadoknadu za bolovanje za nevakcinisano osoblje koje treba da se samoizoluje zbog izloženosti virusu korona, pridruživši se rastućoj listi firmi koje mijenjaju svoja pravila.

FOTO: Ikea

Maloprodajni gigant je priznao da je to bila “emotivna tema”, ali i istakao da se politika firme mora razvijati u skladu sa promjenljivim okolnostima.

Od ove sedmice, smanjenje plata za bolovanje biće sprovedeno u britanskoj kompaniji “Veseks voter”, a u SAD nekoliko velikih kompanija počelo je da kažnjava nevakcinisane radnike.

To se događa u okolnostima dok se kompanije bore sa masovnim odsustvom osoblja i rastućim troškovima.

U “Ikei” nevakcinisani radnici koji moraju da budu u izolaciji sada bi mogli primati samo 96,35 funti sedmično, što je minimalna naknada za bolovanje. Prosječna plata u “Ikei” je između 400 i 450 funti /480 i 540 evra/, u zavisnosti od lokacije.

“Ikea”, koja zapošljava oko 10.000 ljudi u Velikoj Britaniji, navela je u saopštenju da će potpuno vakcinisani saradnici ili oni sa olakšavajućim okolnostima dobiti punu platu tokom samoizolacije.

“Shvatamo da je ovo emotivna tema i da će se sve okolnosti razmatrati od slučaja do slučaja, stoga se svako ko sumnja ili brine o svojoj situaciji podstiče da razgovara sa svojim menadžerom”, navodi se u saopštenju, prenio je Bi-Bi-Si.  Srna

Objava IKEA smanjuje naknadu za bolovanje nevakcinisanima prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.