Vijesti

Indeksi na svjetskim berzama porasli, trgovina nestabilna

NJUJORK – Na svjetskim berzama cijene akcija prošle nedjelje su porasle, ali trgovalo se nesigurno jer dok centralne banke podižu kamatne stope, što vodi usporavanju ekonomskog rasta, nema previše razloga za kupovinu rizičnijih investicija.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle nedjelje porastao 4,7 posto, na 31.082 boda, dok je S&P 500 skočio 4,9 posto, na 3.752 boda, a Nasdaq indeks 5,2 posto, na 10.849 bodova.

Najveći nedjeljni skok tih indeksa od juna zahvaljuje se, među ostalim, izvještaju Wall Street Journala u petak da se neki čelnici Feda zalažu za usporavanje tempa povećanja kamatnih stopa.

Doduše, i dalje se procjenjuje da će Fed na dvodnevnoj sjednici 1. i 2. novembra ponovno, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Mary Daly, predsjednica ogranka Feda u San Franciscu, kazala je za WSJ da je vrijeme da se počne razgovarati o usporavanju tempa povećanja kamata kako bi se izbjegao pad ekonomije.

Charles Evans, predsjednik ogranka Feda u Chicagu, ponovio je, pak, svoje stajalište da bi Fed trebao povećati kamate na otprilike 4,5 posto do početka iduće godine, a potom ih držati na tom nivou.

Podršku tržištu pružili su i nešto bolji nego što su se ulagači plašili kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Ipak, nešto veće zarade nego što se procjenjivalo zahvaljuju se smanjenim očekivanjima jer su analitičari zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta ekonomije posljednjih mjeseci smanjili procjene.

Tako sada analitičari u anketi Rojtersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromesečju porasle 3,1 posto u odnosu na isti period lani.

Početkom jula očekivali su rast zarada za više od 11 posto, a na početku oktobra 4,5 posto.

I na evropskim berzama cijene akcija prošle nedjelje su porasle.

To se ponajviše zahvaljuje smirivanju britanskog finansijskog tržišta, nakon što je britanska vlada odustala od kontroverznog plana smanjenja poreza bogatijima, a povećanja državnog zaduživanja.

Ali, politička kriza u Britaniji daleko je od smirivanja jer je premijerka Liz Truss prošle nedjelje podnijela ostavku, pa se traži novi čelnik Konzervativne stranke i vlade.

Londonski FTSE indeks ojačao je prošle nedjelje 1,6 posto, na 6.969 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,35 posto, na 12.730 bodova, a pariški CAC 1,75 posto, na 6.035 bodova.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, na 26.890 bodova. See Biz

Objava Indeksi na svjetskim berzama porasli, trgovina nestabilna prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -