Vijesti

INFLACIJA I U NJEMAČKOJ UZELA MAHA: OČEKUJU SE NOVA POSKUPLJENJA

[ad_1]

Njemačka ekonomija i dalje očekuje povećanje cijena, no inflatorni pritisak je u martu oslabio šesti mjesec zaredom, objavio je u srijedu ekonomski institut Ifo.

Indeks koji opisuje kretanje cijena koje kompenije očekuju od februara pao je za dva boda, na 27,2. U aprilu prošle godine indeks je bio na više od 60 bodova.

  • Kompanije su uglavnom već prenijele svoje povećane troškove na potrošače, uz popratni pad potražnje – rekao je glavni ekonomist Ifa Timo Wollmerhäuser.

“To najavljuje usporavanje inflacije u narednom periodu.”

No, i nakon polugodišnjeg pada, indeks dodatno ukazuje da veći dio ekonomije i dalje očekuje rast cijena svojih proizvoda i usluga.

Ifo indeks izračunava se tako da se od postotka kompanija koje planiraju podići cijene u iduća tri mjeseca oduzme postotak onih koje ih namjeravaju sniziti.

Očekivanje rasta cijena najizraženije je u trgovini na malo, s indeksom 49, a najviše u prodaji igračaka, 86,3 boda, električnih kućanskih aparata 72,6 i hrane, 64,5 boda. U uslužnom sektoru indeks je od februara porastao za tri boda, na 34,7.

S druge strane, u industriji i građevinarstvu indeks od 17,6 i 7,2 govori da rijetko ko namjerava povećati cijene.

Ifo za svoje mjesečni izvještaj anketira hiljade domaćih kompanija iz svih sektora, što je najutjecajniji presjek stanja domaće ekonomije.



Hayat.ba