Vijesti

Inflacija u Australiji najviša od 1990. godine

KANBERA – Inflacija u Australiji porasla je na novi 32-godišnji najviši nivo od 7,8 odsto u posljednjem tromjesečju prošle fiskalne godine, rastući najbržim tempom od marta 1990. godine.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Godišnji rast potrošačkih cijena potpomognut je višim cijenama hrane, goriva za automobile i nove stambene izgradnje, pokazuju podaci Australijskog ureda za statistiku.

Najviše su porasli troškovi vezani uz domaća i strana putovanja, koji su dostigli 13,3 odsto, odnosno 7,6 procenata, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Ekonomisti su predviđali da će indeks potrošačkih cijena u kvartalu porasti 7,5 odsto, što je manje od prognoze Reserve Bank of Australia od osam odsto. Cijene robe porasle su 9,5 odsto, a troškovi usluga 5,5 odsto, najviše od 2008. godine.

Skraćena srednja godišnja inflacija, očitavanje koje isključuje velika povećanja i padove cijena, porasla je na 6,9 odsto, što je najviše otkako je vlada počela objavljivati te podatke 2003. godine.

Dionice banaka uvrštenih u Australiju izbrisale su ranije dobitke nakon objave izvještaja, uključujući Commonwealth Bank of Australia, Westpac Banking Groupi National Australia Bank bile su u blagom minusu zbog smanjenih nada da će centralna banka zaustaviti povećanje stopa kako bi ukrotila inflaciju.

Australijski dolar porastao je 0,51 odsto i zadnji put se trgovao po 0,7082 u odnosu na američki. Biznis.rs

Objava Inflacija u Australiji najviša od 1990. godine prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -