Vijesti

Inflacija u evrozoni u martu niža od očekivane

BRISEL – Godišnje inflacija u evrozoni u martu opala je na 2,4 procenta, što je niže od predviđanja i podstiče očekivanja da će Evropska centralna banka do ljeta početi da smanjuje kamatne stope, saopštio je Eurostat.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

Rast troškova hrane je ublažen, a ukupni rast cijena krenuo je prema dole u dvije najveće evropske ekonomije, Njemačkoj i Francuskoj. Prognoze stručnjaka bile su da će inflacija u martu iznositi 2,5 odsto, prenosi AP.

Inflacija cijena hrane opala je na 2,7 odsto sa 3,9 procenata, a cijene energenata opale su za 1,8 odsto. Bazna inflacija, koja isključuje nestabilne troškove hrane i energije opala je na 2,9 sa 3,1 odsto u februaru. Cijene usluga, koje uključuju sve od bioskopskih ulaznica do medicinske njege ostale su visoke.

Inflacija u evrozoni porasla je na rekordnih 10,6 procenata u oktobru 2022. godine nakon što je Rusija prekinula većinu isporuka prirodnog gasa za Evropu zbog rata u Ukrajini, što je dovelo do naglog rasta cijena energije i izazvalo krizu troškova života.

ECB će naredni sastanak održati 11. aprila, ali ne očekuje se da će promijeniti trenutni nivo kamatnih stopa od 4,5 procenata. Prvo smanjenje troškova pozajmljivanja očekuje se u junu.Biznis.rs

Objava Inflacija u evrozoni u martu niža od očekivane prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -