Vijesti

Inflacija u Francuskoj najniža od jula 2021. godine

PARIZ – Prema preliminarnim podacima, inflacija u Francuskoj opala je više od očekivanja na najniži nivo od jula 2021. godine, što doprinosi nadanjima da će ukupna inflacija u evrozoni nastaviti da opada, pred objavljivanje zvaničnog izveštaja iduće nedelje.

FOTO: Pixabay

Rast potrošačkih cijena u drugoj po veličini ekonomiji evrozone usporio je na 2,3 odsto u martu, u odnosu na 3,2 procenta u februaru, prema podacima koje je objavila nacionalna agencija za statistiku Insee, prenosi Financial Times. Ekonomisti koje su anketirali Reuters i Bloomberg prognozirali su 2,8 odsto.

Pad je odrazio sporiji godišnji rast cijena u svim oblastima, uključujući pad inflacije usluga na tri odsto, pad inflacije energenata na 3,4 odsto i oštar pad inflacije hrane na 1,7 procenata. Cijene svježe hrane su za 3,9 odsto više nego u martu prošle godine.

Na mjesečnom nivou, francuska inflacija usporila je sa 0,9 na 0,3 odsto. Nešto kasnije u petak očekuju se podaci o inflaciji u Italiji, od kojih će dosta zavisiti da li će ECB početi da smanjuje kamatne stope u junu. Podaci o inflaciji u Španiji, koji su objavljeni u srijedu, pokazali su da je ona porasla nešto manje od predviđanja, sa 2,9 odsto u februaru na 3,2 odsto u martu.

Godišnji rast potrošačkih cijena u 20 država evrozone usporio je u februaru na 2,6 odsto, približavajući se cilji ECB od dva procenta. Visoki zvaničnici ECB nagovijestili su da će vjerovatno sačekati do juna prije nego što budu počeli da snižavaju kamatne stope. Biznis.rs

Objava Inflacija u Francuskoj najniža od jula 2021. godine prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.