Vijesti

Investicije u stalna sredstva u prošloj godini iznosila 1,83 milijardi KM

BANJALUKA – Ostvarene investicije u stalna sredstva u Republici Srpskoj, prema tehničkoj strukturi, iznosile su u prošloj godini približno 1,83 milijardi KM i manje su za 6,9 odsto u odnosu na 2020. godinu, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

FOTO: Pixabay

U građevinske objekte i prostore u prošloj godini investirano je 885,5 miliona KM, u mašin opremu i transportna sredstva 816,5 miliona KM, a u ostale investicije više od 123 miliona KM.

Posmatrano prema namjeni investicija, investirano je 1,62 milijardi KM, od čega je najveća vrijednost investicija od skoro 312 miliona KM ostvarena u sektoru građevinarstva, te 255,6 miliona KM u sektoru prerađivačke industrije.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da pad vrijednosti investicija posmatranih po tehničkoj struktiri u prošloj godini u odnosu na 2020. godinu leži u tome što je 2021. bila godina oporavka nakon udara pandemije virusa korona i posljedica koje je nosila sa sobom, ali i vrijeme kada se u svijetu javljaju inflatorna kretanja.

Ona je dodala da je sve to uticalo na ugovaranje, načine plaćanja i izmirenja obaveza, poremećaje u sektoru nabave, otežan dolazak do repromaterijala i način njihove nabavke, problemi sa inputima za proizvodne cikluse.

Stojadinovićeva je dodala da je, kada se investicije posmatraju prema njihovoj namjeni, nastavljen trend da se njihova najveća vrijednost nalazi u preraživačkoj industriji i građevinarstvu. Srna

Objava Investicije u stalna sredstva u prošloj godini iznosila 1,83 milijardi KM prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.