Vijesti

Investitori traže utočište u zlatnim polugama

VAŠINGTON – Zlato je na 13-mjesečnom maksimumu i moglo bi da nastavi taj trend rast ka novim rekordima, što je potpomognuto padom dolara i špekulacijama da se agresivno pooštravanje monetarne politike u SAD bliži kraju.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Cijena žutog plemenitog metala je u trenutku pisanja ovog izveštaja na nivou od 2.023 dolara po unci. U utorak je granica od dve hiljade dolara pređena prvi put od marta 2022. godine, nakon što su podaci pokazali da je broj slobodnih radnih mjesta kod američkih poslodavaca pao u februaru na najniži nivo od maja 2021. godine.

Podaci su izazvali zabrinutost da bi najveća svjetska ekonomija mogla biti na ivici recesije, dok istovremeno povećavaju vjerovatnoću da će Federalne rezerve dodatno olakšati ciklus povećanja kamatnih stopa, piše Bloomberg.

Pad dolara ove nedjelje bio je još jedan pozitivan rezultat za zlatne poluge bez kamate, što bi moglo da testira raniji maksimum od 2.075,47 dolara koji je postignut u avgustu 2020. godine.

Cijenu zlata sada prvenstveno pokreće zabrinutost u vezi sa američkim dolarom, a ekonomski faktori trenutno sugerišu malo u korist američke valute, konstatuju analitičari. Zlatne poluge takođe uživaju status “premije sigurnih utočišta“ zbog aktuelnih finansijskih strahova, uključujući nedavnu bankarsku krizu i geopolitičke tenzije.

Podaci od utorka o otvaranju radnih mesta i fluktuaciji radne snage prethodili su mjesečnom izvještaju o poslovima u petak, koji će se pomno pratiti da bi se utvrdilo da li američka ekonomija zaista usporava. Biznis.rs

Objava Investitori traže utočište u zlatnim polugama prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -