Vijesti

IRB RS prodaje akcije „Naše banke“ uz popust od 1,9 miliona KM

BANJALUKA – Investiciono – razvojna (IRB) banka Republike Srpske više puta je poslednjih godina pokušala da prodajom državnih akcija izađe iz vlasničke strukture „Naše banke“.

Foto: Capital

Svi dosadašnji pokušaji bili su bezuspiješni, ali uprava IRB-a ne odustaje.

Oglašena je nova prodaja, po dosad najnižoj cijeni, koja za cijeli paket iznosi 3,3 miliona maraka.

IRB u ovoj banci, bivšoj „Pavlović banci“, ima pet miliona akcija, odnosno 21 odsto preko svog Fonda za restituciju i Akcijskog fonda RS.

Te akcije ponuđene su po cijeni od 0,66 KM što je ubjedjivo najpovoljnija cijena koju je IRB dao do sada.

Podsjećamo, oni su 2020. godine za paket akcija tražili 5,2 miliona KM.

Naša banka

Metod prodaje je zajedničkim nalogom „sve ili ništa“. Datum prodaje je svakog radnog dana od 25.10.2022. godine do realizacije prodajnog naloga, a najkasnije do 07.11.2022. godine. Način plaćanja je u skladu sa Pravilima Banjalučke berze“, stoji u oglasu za prodaju.

„Naša banka“ je prošlu godinu završila pozitivno, sa dobiti od 225.501 KM i prihode veće od 20 miliona maraka i drugu godinu za redom je bila u plusu.

Najlošiji rezultat imala je 2018. godine kada je prijavljen gubitak od 10,8 miliona maraka. Zvanični podaci govore kako je u njoj zaposleno oko 200 ljudi.

Najveći vlasnički udio imaju kompanije „Galens“ iz Novog Sada (20,59 odsto) i „Pavgorg“ iz Foče (20,32).

CAPITAL: D. T.

Objava IRB RS prodaje akcije „Naše banke“ uz popust od 1,9 miliona KM prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.