Vijesti

IZREČENE DRAKONSKE KAZNE Obavljeno oko 500 kontrola u Srpskoj, evo ko je sve na UDARU

Glavni republički tržišni inspektor Radivoje Gavrić rekao je da su zbog formiranja cijena viših od dozvoljenih trgovci benzinske pumpe, mljekari, pekari i ostali poslovni subjekti lani kažnjeni sa 3,58 miliona KM, te najavio da će i u ovoj godini akcenat biti na poštovanju propisa pri formiranju cijena.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Gavrić je naveo da je najviše nepravilnosti kada je riječ o kršenju ograničene marže utvrđeno na benzinskim pumpama.

– Prioritet je bila kontrola cijene robe za koje je propisana marža i svi naši kapaciteti bili su tome usmjereni. U tom segmentu obavljeno je oko 500 kontrola u kojima su izrečene navedene kazne, koje su veće od 3,58 miliona KM – precizirao je Gavrić.

Foto: RTRS

On je rekao da su i kazne uticale da poslovni subjekti cijene formiraju u skladu s propisanom maržom.

– To je i rezultiralo pozitivnim efektima i smanjenjem cijena određenih proizvoda. Iako inspekcija ne može uticati na visinu nabavnih cijena koje su lani znatno rasle, a na koje se obračunava marža, odlučni smo da u dijelu naših ovlaštenja preduzmemo sve mjere s ciljem zaštite potrošača – izjavio je Gavrić za „Glas Srpske“.

On je dodao da na ovom planu ima i subjekata koji razumiju samo represivne mjere i kazne, te da su inspektori spremni da im u slučajevima tendencioznog kršenja zakonskih mjera zabrane i rad.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković u novembru prošle godine izdao je nalog za stavljanje na raspolaganje svih kapaciteta Inspektorata Srpske s ciljem da se spriječi nekontrolisano povećanje cijena osnovnih životnih namirnica u maloprodaji i veleprodaji.

BONUS VIDEO:

Objava IZREČENE DRAKONSKE KAZNE Obavljeno oko 500 kontrola u Srpskoj, evo ko je sve na UDARU prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -