Vijesti

Jedina evropska ekonomija koja će pasti ove godine je Njemačka

Njemačka je ove godine „spremna“ za produženu recesiju — i po svemu sudeći, biće jedina velika evropska privreda koja će doživjeti ekonomski pad tokom 2023. godine, navodi se u novim prognozama Evropske komisije, izvršnog ogranka EU.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Predviđa se da će najveća evropska privreda ove godine zabilježiti pad privredne aktivnosti od 0,4 odsto — što je 0,6 procentnih poena manje od procene urađene u maju, prema Komisiji.

Ova institucija je, takođe, smanjila očekivanja rasta za Njemačku u 2024. godini, sa 1,4% na 1,1%. Njemačka ekonomija je imala muke nakon ruske invazije na Ukrajinu, pri čemu je Berlin morao veoma brzo da okonča godine energetske zavisnosti od Kremlja.

Međunarodni monetarni fond je u julu saopštio da će se Njemačka ove godine vjerovatno smanjiti za 0,3 odsto, piše CNBC, a vrhunski ekonomisti su njenu tradicionalnu ekonomsku moć nazvali „bolesnikom Evrope“.

Taj koncept je, inače, skovan još 1998. godine, kada se Njemačka suočila sa dubokim ekonomskim izazovima. Ali, sada se ponovo pojavljuje, jer Berlin bilježi dubok pad proizvodnje.

Podaci objavljeni početkom septembra pokazuju da je proizvodna aktivnost u zemlji opala najjačim tempom od juna 2009. godine, isključujući period pandemije kovida-19.

Drugi ekonomisti, međutim, nisu saglasni sa tim da se sadašnji problemi Njemačke mogu uporediti sa prethodnim padovima.

– Situacija u Njemačkoj danas se suštinski razlikuje od nevolja u period od 1995. do 2004. godine. Prvo, Njemačka uživa rekordnu zaposlenost, visoku potražnju za radnom snagom i najudobniji fiskalni položaj od svih velikih naprednih ekonomija. To znatno olakšava prilagođavanje šokovima – rekao je Holger Šmiding, glavni ekonomista Berenberga.

Najnovije ekonomske prognoze ukazuju na opšte usporavanje u bloku.

Očekuje se da će 27 privreda EU ove godine rasti prosječnim tempom od 0,8%. Ovo je manje u odnosu na procjenu od 1%, iz maja.

Za narednu godinu, slika je takođe lošija nego što se ranije predviđalo. Očekuje se da će EU rasti za 1,4 odsto, a ne za 1,7 odsto, kako je prognozirano u maju.

Slabost domaće tražnje, posebno potrošnje, pokazuje da visoke – i još uvijek rastuće potrošačke cijene za većinu dobara i usluga – uzimaju veći danak nego što se očekivalo, navodi se u saopštenju EK.

Visoka inflacija i dalje je jedan od glavnih izazova u bloku. Najnovije prognoze pokazuju da će potrošačke cijene pasti u narednim mjesecima, ali će i dalje, vjerovatno, biti iznad cilja Evropske centralne banke od 2% do kraja 2024.

Glavna inflacija u evrozoni, gdje 20 zemalja EU deli istu valutu, ogleda se na nivou od 5,6% u 2023. godini, a zatim na nivou od 2,9% do kraja 2024. godine, zaključuje CNBC.

BONUS VIDEO:

Objava Jedina evropska ekonomija koja će pasti ove godine je Njemačka prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -