Vijesti

Kako je biti poljoprivrednik u BiH: Moj otac othranio 15 djece, a ja nemam vegete da kupim

Marko Nedić Mito, poljoprivrednik iz Orašja, za svojih 70 godina kaže da nije doživio ovo da mora na ulici prositi ono što mu pripada.

Reporteri “Avaza” su s poljoprivrednicima na putu koji su blokirali odlučivši se na taj potez kao posljednju mjeru, jer kažu da više nemaju kud.

Mi smo danas ovdje jer su nam obećali 500 do 600 KM naknadu za pšenicu, a evo ništa od toga. To je naknada za štetu i oni to nisu ispoštovali. Ma niko neće ni da nas sasluša. A kupili smo gnojivo po najskupljoj cijeni prošle godine. I gnojivo i gorivo i erbicide, a dvostruko je niža cijena pšenice nego što je bilo pretprošle godine – kaže Mito.

Dodaje da je njegov otac sa 80 dunuma zemlje, koliko je obrađivao, mogao othraniti i djecu, ali kupiti i traktor i normalno živjeti.

A ja danas sa 300 dunuma, koliko obrađujem, imam auto staro 48 godina, traktor od 50 godina a drugi od 10 godina. I ne mogu ja sebi kupiti novi traktor. Osmero djece išlo u školu. A ja sada ne bih imao vegete kupiti. Odoše djeca i neka idu, džaba ti je – kaže Mito između ostalog.(Pressmedia)