Vijesti

Kako pronaći klijente? Šta uraditi kad više nemaš ideja?

Bez obzira koliko imaš iskustva iza sebe i godina radnog staža, svi smo se sreli sa „sušnim“ periodom u poslovanju. U tim momentima se najčešće čini da, šta god da pokušaš i koliko god jako da se trudiš, novih poslova i klijenata nema. Ako si trenutno u toj situaciji, ili ti je poznata situacija iz prošlosti, uz sljedećih 6 savjeta ćeš lakše pronaći nove klijente i poslovne šanse. Srećno!

Poslodavci zaborave kako izgleda njihov idealan klijent

Ukoliko ne znaš postupak pronalaska svog idealnog klijenta, vjerovatno ne poznaješ dobro ciljnu publiku. Tržišta se mijenjaju i razvijaju. Danas postoje problemi, koji nisu postojali prije šest mjeseci. Zato je važno da budeš u toku s onim, što tvoji idealni klijenti prolaze i pronađeš način kako najbolje možeš da im pomogneš. Često, istraživanje i upoznavanje potencijalnih potrošača će ti pomoći, da prilagodiš poruku i marketing upućen njima, čime ćeš postići prisniji odnos i konkretne rezultate.

Foto: unsplash

Ovo je sjajan način, da bolje upoznaš potencijalne klijente. Tako se ističeš među konkurencijom i daješ do znanja, da si u potrazi za novim metodama, kojima možeš pružiti bolje usluge klijentima, što će oni cijeniti.

Odluči ko su tvoji idealni klijenti

Detaljno istakni njihove aktivnosti, gdje i šta kupuju, gdje izlaze, šta čitaju, kako provode vrijeme online, a zatim počni da se involviraš u te krugove. Kada se pojaviš na mjestima, gdje oni već traže nove informacije, uspostavićete smislenu i vjerodostojnu vezu. To ne znači da će svi sa kojima se sretneš ili razviješ vezu postati klijenti, ali stavljanjem sebe u situacije u kojima se dosljedno povezuješ sa idealnim klijentima, prirodno ćeš povećati prodajne mogućnosti.

Foto: unsplash

Uporedi postojeće klijente

Drugi način da se upoznaš sa svojim idealnim klijentima, jeste da pogledaš svoje omiljene klijente i razmotriš šta im je zajedničko. Postoje li sličnosti u njihovim karijerama, industriji, djelatnostima ili interesovanjima? Da li su u sličnoj životnoj fazi? Koje zajedničke probleme, strahove i snove dijele? Jednom kada dobiješ te informacije, identifikuj i učestala mjesta na kojima možeš susresti više osoba, poput njih.

Foto: unsplash

Iskoristi sadašnji trenutak i prisutnost

Prisutnost je ogroman dio uspjeha u prodaji. Ako ne živiš za budućnost, svakodnevno se trudiš i koristiš sadašnji momenat, na pravom si putu da tvoj posao doživi procvat. Prvi dio prisutnosti se odnosi na mentalni i emocionalni aspekat. Usmjeri pažnju i fokus na jednu osobu ili jedan trenutak. Ako možeš ostati u trenutku, možeš se zaustaviti od katastrofe u budućnosti ili življenja u prošlosti. Ta jedna vještina može značiti sve u prodajnim razgovorima.

Foto: unsplash

Zatim, usavrši umjetnost jasnog slušanja i gledanja osobe sa kojom razgovaraš. To ti daje mogućnost da čuješ nijanse u njihovom glasu i da pokupiš suptilne podatke, koje ljudi inače propuste. Ovo će ti pomoći da napraviš pravu ponudu u pravom trenutku. Ako ti misli lutaju, preskočićeš najvažnije dijelove razgovora. Potencijalni klijent će to primijetiti. Posljednje što želiš je da se neko osjeća, da te nije briga šta priča. Jednom kada prepoznaš idealne klijente sa kojima želiš poslovati, daj im do znanja da si tu. Za početak, možeš: komentarisati njihove objave na društvenim mrežama, priključiti se online grupama gdje su aktivni, kreirati sadržaj o konkretnim problemima koji ih muče, učestvovati u virualnim događajima (webinari, online konferencije).

Foto: unsplash

Ostvari prisnost i lični kontakt

Kada ostvariš prodaju, šta se dalje dešava? Nastaviš li dalje bez osvrtanja? Ili ostaješ u kontaktu sa klijentima, gradeći nove potencijalne poslovne prilike? Važno je razvijati odnose koje uspostaviš sa prethodnim klijentima. Ovo je sjajan način da ostaneš bez brige za preporuke i umrežavanje.

Kada dođe do poslovne suše, obrati se bivšim klijentima sa kojima je ostvarena zanimljiva saradnja i zamoli ih za upoznavanje sa ljudima, za koje smatraš da bi mogli imati koristi od tvojih usluga. Kada održavaš snažne veze sa klijentima, oni rado pomažu i donose ti više izgleda i mogućnosti na vrata. Ove preporuke mogu pomoći premostiti jaz, dok se stvari ne vrate u normalu.

Foto: unsplash

Privlačenje novih klijenata je proces

Sigurno će biti momenata, kada će ti se činiti da pomenuti savjeti ne djeluju i kada ćeš poželjeti da odustaneš. Zastani, duboko udahni i pročitaj ovaj tekst ponovo. U pitanju je proces, a ne instant rješenje. Promjena se ne može desiti preko noći!

Srećno!

Izvor: yfsmagazine.com