Vijesti

Kancelar Scholz danas na saslušanju povodom istrage u aferi “Cum Ex”

Njemački javni medijski servis Deutsche Welle javlja da će bivši gradonačelnik Hamburga, a sadašnji njemački kancelar Olaf Scholz biti ispitan pred istražnim organima danas (19.08.22.)

Sve zvuči kao uzbudljivi triler o financijskoj prijevari. Radi se o sumnjivim poslovima banaka i dioničara sa ciljem utaje poreza.

Johannes Kahrs iz Hamburga, bivši socijaldemokratski zastupnik u Bundestagu do 2020. godine, mogao bi u cijeloj priči igrati ključnu ulogu. Posebno škakljivo pitanje glasi: koliko je o svemu tome znao bivši gradonačelnik Hamburga, a sadašnji njemački kancelar Olaf Scholz?

Preko 200.000 eura u sefu

Kako je ovih dana objavilo više njemačkih medija, u jednom sefu u banci Sparkasse u Hamburgu, koji se vodio na Kahrsovo ime, u rujnu prošle godine je pronađeno oko 218.000 eura. Protiv njega se očito već mjesecima vodi istraga zbog pogodovanja u tzv. cum-ex transakcijama u kojima je sudjelovala i privatna banka Warburg-Bank iz Hamburga.

Je li se Kahrs založio za to da Warburg-Bank ne plati porez koji je dugovao državi kada su njegove manipulacije otkrivene? Je li za tu uslugu Kahrs dobio novac? Tu pretpostavku iznosi niz njemačkih medija.

Šta su cum-ex transakcije?

Njemački Vrhovni sud je u presudi od 28. srpnja 2021. cum-ex transakcije označio kao kažnjive. Riječ je o transakcijama kod kojih ulagači međusobno kupuju i prodaju dionice nekoliko dana prije i poslije isplate dividende na koje privatni ulagači plaćaju porez. Banke su u Njemačkoj oslobođene plaćanja tog poreza. Dionice mijenjaju vlasnika takvom brzinom, da porezne vlasti ne uspijevaju utvrditi stvarnog vlasnika. I onda ulagači traže i dobivaju povrat poreza mada ga neki od njih čak nisu ni platili.

Fabio de Masi, bivši parlamentarni zastupnik stranke Ljevica, u intervjuu listu Berliner Zeitung je objasnio: „To je kao kad dobijete bon za vraćenu ambalažu u supermarketu, kopirate ga i onda više puta uzmete novac na blagajni za jednu praznu bocu.”(Pressmedia)