Vijesti

Kancelarija EU: BiH bi uskoro mogla na sivu listu

Stavljanje BiH na sivu listu MONEYVALA bi imalo političke, ekonomske i finansijske posljedice za BiH, upozorili su u kancelariji EU u BiH, pozivajući Dom naroda BiH da hitno usvoji Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Oni upozoravaju da bi stavljanje BiH na listu uticalo na pristup međunarodnim finansijskim tržištima i transakcijama, privatnim komercijalnim aktivnostima, kao i javnim fiskalnim poslovima, a upozoravaji da bi moglo odvratiti strana ulaganja i otežati međunarodno kretanje kapitala.

“Ostalo je još zadnje čitanje u Domu naroda. Predloženi Zakon je u najvećoj mjeri izrađen u skladu s evropskim standardima i donosi jasne prednosti za bh. građane i poslovne subjekte”, upozorili su.

Razlog zašto je hitno potrebno zakazati sjednicu u sedmici od 12. do 16. februara jeste to što, kako su istakli, Komitet MONEYVAL Savjeta Evrope dolazi u Bosnu i Hercegovinu 12. februara 2024. godine, radi procjene da li je BiH postigla zadovoljavajući nivo standarda u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

“Ukoliko Nacrt zakona ne stupi na snagu prije nego što MONEYVAL završi svoju misiju 28. februara, isti neće biti obuhvaćen procjenom, što značajno povećava rizik da će Radna grupa za finansijsko djelovanje (FATF) staviti Bosnu i Hercegovinu na svoju sivu listu, čime će se Bosna i Hercegovina naći na listi jurisdikcija EU sa strateškim nedostacima u sistemu za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma”, naveli su, pišu nezavisne.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -