Vijesti

Katar ne može pomoći Evropi ako dođe do prekida dotoka ruskog gasa

Katar ne bi mogao značajno povećati isporuke prirodnog gasa u Evropu u slučaju bilo kakvog prekida ruskih tokova, tvrde tri osobe upućene u situaciju navedenu u članku koji je objavio Bloomberg.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena razgovarala je s velikim proizvođačima plina, uključujući Katar, o mogućnosti da povećaju isporuke u Evropu u slučaju da potencijalna ruska invazija na Ukrajinu prekine tokove. Ruski predsjednik Vladimir Putin više puta je negirao da ima planove za invaziju.

Katar, jedan od najvećih svjetskih izvoznika ukapljenog prirodnog gasa, već proizvodi punim kapacitetom i većinu izvozi u Aziju pod dugoročnim ugovorima koje ne može raskinuti. Zaljevska država ne želi kompromitirati ta azijska partnerstva, čak i ako bi to značilo političku korist u Evropi i SAD-u, tvrde upućeni.

Dva visoka zvaničnika Bidenove administracije izjavila su u utorak da su SAD spremne osigurati alternativne opskrbe koje pokrivaju većinu svakog potencijalnog nedostatka plina. Dodali su da bi preusmjeravanje zaliha moglo potrajati od nekoliko dana do sedmice ili dvije.

Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost rekla je da SAD razmatraju niz opcija za nepredviđene situacije i razgovaraju sa raznim saveznicima i kompanijama širom svijeta.

Državni sekretar Antony Blinken razgovarao je u ponedjeljak sa svojim katarskim kolegom Mohammedom bin Abdulrahmanom al-Thanijem. Oni su “razgovarali o ničim izazvanom gomilanju vojske Rusije u blizini ukrajinskih granica”, navodi američki State Department.

Državna kompanija “Qatar Energy” prodaje dio LNG-a za trenutnu isporuku, koji bi uglavnom mogao biti poslan u Evropu. Ali količine bi bile premale da bi napravile veliku razliku, rekli su upućeni.

Godine 2011. Katar je uspio preusmjeriti dio isporuka iz Evrope u Aziju kada su cijene LNG-a porasle nakon što je Japan isključio svoje nuklearne elektrane zbog katastrofe u Fukušimi. Te promjene su izvršene uz odobrenje evropskih klijenata Katara.

Evropa je postala privlačnije tržište za dobavljače LNG-a koji vrše trenutne isporuke otkako su tamošnje cijene dostigle rekorde prošlog mjeseca. Ipak, Katar je od sredine decembra otpremio samo šest pošiljki u sjeverozapadnu Evropu, najveće tržište u regiji, prema podacima o praćenju brodova koje je prikupio Bloomberg. U istom periodu, SAD su isporučile 42 pošiljke.

Katarski ministar energetike Saad Al-Kaabi rekao je u oktobru da zemlja nije u mogućnosti da proizvodi više gasa kako bi pomogla u snižavanju cijena, koje su skočile u prošloj godini kako se globalna ekonomija oporavlja od pandemije koronavirusa.

– Dostigli smo maksimumalnu proizvodnju – rekao je tada Al-Kaabi, dodajući da je Katar proizvodio oko 80 miliona tona LNG-a godišnje.

On je insistirao da se odluke o tome da li se gas šalje u Evropu ili Aziju zasnivaju na “tržišnim silama”.

Katar ulaže skoro 30 milijardi dolara da poveća svoj proizvodni kapacitet za 50 posto, ali se ne očekuje da će projekt dati prve količine gasa do kraja 2025.

Biznis.ba / FENA