Vijesti

Koliko struje potroši prosječno električno vozilo

Kako procjenjuje specijalizovani sajt Edmunds, prosječno električno vozilo potroši oko 394 kWh mjesečno, a objašnjeno je i kako su došli do ovog proračuna.

Sva električna vozila imaju velike baterije koje daju snagu mtotorima, a količina električne energije koja se skladišti u ovim baterijama isto je kao i kada gledamo koliko kapaciteta ima rezervoar nekog “tradicionalnog” automobila.

Moderni sistemi baterija variraju po kapacitetima, pa samim tim daju i različite domete automobilima kada su potpuno napunjeni.

Baterije u savremenim EV mogu trošiti od 30 kWh u malim modelima kao što je Mini Cooper SE, pa do više od 200 kWh u “teškašima” kao što je GMC Hummer EV. Međutim, kapacitet baterije nije jedino što nam je neophodno da znamo.

Efikasnost električnih vozila se mora računati kada se uzme u obzir i pređena udaljenost, pa tako za tradicionalna vozila računamo npr. “6 litara na 100 kilometara”, a za EV se to izražava kroz, recimo, “50 kWh na 100 kilometara”, pa tako moramo gledati i kalkulacije.

Ovaj sajt uzeo je u obzir statističke podatke iz SAD, pa su uz pomoć podataka o broju kilometara koje pređe prosječan vozač mjesečno, uračunavajući efikasna i neefikasna EV, došli do toga da je prosječno EV potroši 0.35 kWh za jednu milju (oko 1,.6 kilometara), što znači 394 kWh mjesečno.

(Haber.ba)