Vijesti

Kompanija iz BiH ima najveći rast izvoza u cijelom regionu

U Skoplju su dodijeljene nagrade WB6 CIF za 16 najuspješnijih kompanija sa Zapadnog Balkana. Nagrade je na ceremoniji u srijedu dodijelio regionalni forum privrednih komora uz podršku Evropske komisije.

Nagrade su dodijeljene u više kategorija, poput najvećeg investitora, najveći rast izvoza, šampiona zaštite okoliša, digitalnog šampiona, najinovativniju kompaniju itd.

Kompanija Aluminij industrija iz Mostara dobila je nagradu za firmu s najvećim rastom izvoza u regiji za 2022. godini.

Osnovan 1975. godine, s godišnjim proizvodnim kapacitetom većim od 350.000 metričkih tona, Alumnij je jedan od vodećih evropskih proizvođača aluminija. Aluminij Industrija je u 2021. godini ukupno izvezao 80.408,21 MT, dok je u 2022. godini ukupno izvezeno 128.442,05 MT.

Nagrađene su još dvije kompanije iz BiH.

SIK Mostar je digitalni šampion u regionu prepoznat kao proizvođač najsloženijih metalnih sklopova za automobilsku industriju, brodogradnju, papirnu industriju, prehrambenu industriju, proizvodnju komponenti za željezare, a sve vrste metala obrađujuo pojedinačno i u malim serijama prema zahtjevu kupca.

Farmavit je najinovativnija kompanija na Zapadnom Balkanu. Osnovana je 1998. godine u Ljubinju, sa osnovnom djelatnošću proizvodnje hrane za ljude i životinje.

U toku razvoja preduzeće je uspješno poslovalo, tako da je 2006. godine proglašeno najuspješnijim privrednim subjektom u okviru male privrede u Republici Srpskoj. Kontinuitet razvoja firma usmjerava kroz nova ulaganja u istraživanje i razvoj proizvoda od hercegovačkog češnjaka.

Listu svih nagrađenih kompanija pogledajte ovdje.

biznisinfo/press



(Pressmedia)