Vijesti

Košarac i Đokić o reformama i razvoju energetskog sektra

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Banjoj Luci s ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem o reformama i razvoju energetskog sektora.

Na sastanku je istaknuto da je Republika Srpska u legislativnom pogledu ispunila sve preporuke Evropske energetske zajednce.

– To je u Energetskoj zajednici prepoznato i kvalifikovano kao vrlo uspješna aktivnost nadležnih institucija u RS-u. Nadamo se da će i Federacija BiH, koja je u određenim regulatornim segmentima u zaostatku u odnosu na RS, ući u proceduru donošenja seta zakona iz energetskog sektora, kako bi se u konačnici obezbijedilo harmonizovano kretanje ovog sektora u BiH – poručio je ministar Košarac.

Ministri Košarac i Đokić razmijenili su mišljenja o nedavno održanom Samitu energetike u Trebinju, te konstatovali da je ovaj regionalni naučni skup polučio dobre rezultate i preporuke značajne za razvoj energetskog sektora u RS i Federaciji BiH.

Sagovornici su pozdravili intenziviranje investicija u obnovljive izvore energije i opredijeljenost ka primjeni evropskih standarda u oblasti energetike.

Istaknuto je takođe da su nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH privržene implementaciji preuzetih međunarodnih obaveza iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, te Sofijske deklaracije za zapadni Balkan – saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Biznis.ba / FENA