Vijesti

Košarac: Moguće ispuniti uslove za izvoz crvenog mesa na tržište Evropske unije

“Cijenimo da uočeni nedostaci i preporuke iz izvještaja nisu rigoroznog karaktera i da ih možemo uspješno prevazići i realizovati kako bismo u konačnici ostvarili zacrtani cilj, a to je da domaćim privrednicima omogućimo plasman crvenog mesa na evropsko tržište”, rekao je Košarac.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

On je najavio da će početkom septembra organizovati sastanak sa predstavnicima nadležnih tijela iz Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta na kojem će biti definisani dalji koraci i izrada akcionog plana u vezi sa izvršavanjem obaveza iz izvještaja.

“Evropska unija je naš važan spoljnotrgovinski partner i aktivno radimo na stvaranju uslova za izvoz domaćih proizvoda na ovo, ali i na druga tržišta poput Rusije i zemalja članica Evroazijske ekonomske unije, Kine, Izraela, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i slično”, istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, otvaranje novih tržišta jedna je od najadekvatnijih mjera za zaštitu domaće proizvodnje, što je prioritet u radu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Moj stav je da Evropsku uniju treba da tretiramo kao partnera, a ne da budemo puki podizvođači interesa Evropske unije. Naš primarni cilj je zaštita interesa i unapređenje poslovanja privrednika iz Republike Srpske i Federacije BiH”, poručio je Košarac.

On je izrazio žaljenje zbog činjenice da BiH nije uvela prelevmane i carinske stope na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz Evropske unije.

“Smatram da bi to bila efikasna mjera zaštite domaće proizvodnje. Nažalost, nedostajala je politička volja ministara iz Federacije da u Savjetu ministara BiH usvojimo odluku o uvođenju prelevmana i carinskih stopa”, podsjetio je Košarac.

On je ponovio stav da u pojedinim dijelovima Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nije ispregovaran u korist domaćih privrednika.

“Rezultat takvog odnosa je niz apsurda koji štete našim privrednicima, poput toga da se živa stoka iz Evropske unije može uvoziti u BiH, a onda meso od tih životinja BiH ne može izvoziti u Evropsku uniju. To je eklatantan primjer kako Evropska unija štiti interese svojih proizvođača. U razgovorima sa predstavnicima Delegacije Evropske unije insistirali smo na rješavanju ovog problema. Uvjeren sam da možemo naći način da od Evropske unije dobijemo zeleno svjetlo kako bi se meso domaćih proizvođača moglo naći na evropskom tržištu”, zaključio je ministar Košarac.

Izvještaj Direktorata dostavljen je Kancelariji za veterinarstvo BiH, nakon što je evropski audit tim u maju ove godine izvršio neophodne kontrole kod izvozno orijentisanih privrednih subjekata iz Republike Srpske i Federacije BiH, piše BHRT.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -