Vijesti

Kuću koja ‘prkosi‘ gravitaciji gradili su bivši ovisnici i djeca koja su odustala od škole. Izgleda fascinantno!


Robert Harvey Oshatz mnogo je više od arhitekta. On je autor jedinstvenih objekata koji imaju upečatljiv odnos sa svojim prirodnim okruženjem, zbog čega ga se često naziva umjetnikom i mađioničarom – sjetimo se samo kuće na drvetu u prekrasnom šumovitom kraju Portlanda o kojoj se prije deset i više godina pisalo na sve strane.

Naime, Oshatz vjeruje da kuća treba odgovarati zemljištu i stanovnicima, što uglavnom rezultira futurističkim projektima. Takav je i njegov obiteljski dom koji naizgled prkosi gravitaciji, “lebdeći” iznad strmog obronka uz rijeku Willamette u gradu Lake Oswego u Oregonu.

Kirsten Dirksen, producentica i kreatorica sadržaja, ovih je dana na društvenim mrežama objavila video snimljen u Oshatzovom domu. Nju je kuća podsjetila na usidren svemirski brod, a Oshatz se prisjetio kako parcela isprva nije ni bila u prodaji jer su tadašnji vlasnici smatrali da je toliko strma da se na njoj ništa ne može sagraditi. Zbog toga su mu prodali zemljište za povoljan iznos, a onda je on “izvukao čarobni štapić” i pokazao da se može graditi. I to kako!

Osmislio je stambeni objekt ljevkastog oblika koji, smješten na uzbrdici, gledajući u krošnje stabala i ptice, pruža osjećaj lebdenja, poput ptice u zraku. Oshatz je cijeli projekt ranije već opisao kao “eksperiment s osjećajem”, piše Jutarnji.

Na najnižoj razini je mali studio, dvije dječje sobe su na srednjoj razini, gdje je i ulaz u kuću, dok je gornja razina rezervirana za porodična okupljanja uz veliki zajednički otvoreni prostor koji se sastoji od kuhinje, boravka i blagovaonice, pružajući spektakularan pogled na rijeku, obližnju planinu i izlazeće sunce. Na toj je razini i glavna spavaća soba.

Kirsten Dirksen je saznala i zanimljivu informaciju: kuću su gradili nekvalificirani radnici, odnosno djeca koja su odustala od škole i bivši ovisnici koji nisu imali nikakvog iskustva u gradnji. Šta joj je Oshatz još ispričao, pogledajte u videu!


(Pressmedia)