Vijesti

Kupovina ili prodaja kripto gotovinom na Bitcoin bankomatima bez naknada i bez provjere lične karte? Sada je to moguće i u BiH

  • Bitcoin ATM je operater koji redovno snižava naknadu ispod tri procenta. Ponekad se nude i sniženja od više od tri posto dodatne vrijednosti u odnosu na razmjenu. Na društvenim mrežama objavljuju se popusti, što je neobično, jer se prosječna naknada na ovim bankomatima u svijetu, prema istraživanju coinatmradara, kreće između 8 i 15 posto. Samo 6,8 posto Bitcoin bankomata u svijetu nudi niske naknade.
  • U Bosni i Hercegovini ne zahtijevaju verifikaciju i nije potrebno skenirati ID, što druge kripto institucije ipak traže. To kompletan proces čini veoma brzim. U Hrvatskoj postoji limit od hiljadu eura.
  • Korisnici sami dizajniraju, proizvode i šalju Bitcoin bankomate, kojih je blizu 180 u Španiji, Belgiji, Italiji, Poljskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Peruu, Rumuniji, a uskoro će ih biti i u ostatku Evrope, te i u cijeloj Južnoj Americi i Africi.

Korisnicima je ostavljeno na volju da odluče, ali i da predlože nešto poput Bitcoin bankomata za kriptovalute, odnosno za kupovinu ili prodaju kripto gotovinom na Bitcoin bankomatima bez naknada i provjere ličnih karata. Danas je to moguće i u Bosni i Hercegovini.

Ako tražite opipljiv način za sticanje ili prodaju željenih kriptovaluta kao što su Bitcoin, Ethereum, Tether i Litecoin, jedna od najboljih opcija su Bitcoin bankomati kompanije Shitcoins klub. Ona nudi direktne, brze i pristupačne transakcije na svojim bankomatima, što ih čini odličnim izborom za svakoga ko želi ući na kripto tržište.

Bitcoin bankomati poznati i pod kraticom BTM, slični su tradicionalnim bankomatima, ali su posebno dizajnirani za transakcije kriptovalutama. Svaki korisnik može položiti fiat valutu u isti, koja se zatim mijenja za kriptovalutu po vlastitom izboru. Alternativno, ako korisnik posjeduje kriptovalutu, može je prodati putem bankomata i primiti isplatu u gotovini.

Od 2023. u svijetu postoji gotovo 40.000 Bitcoin bankomata, a većina ih se nalazi u Sjevernoj Americi.

Brend Shitcoins osnovan je 2017, kada je prvi Bitcoin bankomat počeo sa radom u poljskom Bydgoszczu. Tim koji je stajao iza njega imao je snažan interes za kriptovalute i vidio je potencijal i mogućnost praktične upotrebe koju može ponuditi javnosti. To je dovelo do brzog širenja. Danas Bitcoin ima bankomate na 196 lokacija, sa planovima za proširenjem poslovanja. Većina bankomata Shitcoin kluba nalazi se u Evropi, s najvećom koncentracijom u Poljskoj, a slijede je Španija, Italija i Rumunija. Kompanija ima za cilj ući u više evropskih zemalja u bliskoj budućnosti, te dugoročno preseliti u Aziju, Afriku i Sjevernu Ameriku.

Nedavno je Shitcoins klub otvorio prvi Bitcoin bankomat u Južnoj Americi u Limi, u Peru. Kompanija se uskoro želi proširiti u druge južnoameričke zemlje, budući da to vidi kao novo i neiskorišteno tržište sa velikim potencijalom, što pokazuje i Salvadorov entuzijazam prema prihvaćanju Bitcoina.

Shitcoins.club nudi Bitcoin bankomate – samostalne uređaje koji se mogu postaviti na prikladne lokacije poput maloprodajnih trgovina i trgovačkih centara, a što ih istovremeno čini lakim za pronalaženje i sigurnim za pristup. Kako bi se osigurala sigurnost korisnika i bankomata, Shitcoins je kod uređaja na nekim mjestima postavio metalne kaveze.

Bitcoin bankomati savršeni su za početnike, kao i iskusne ulagače koji žele na tržište kriptovaluta bez potrebe za navigacijskom platformom za razmjenu ili čekanjem verifikacije bankovnog računa.

Ovi bankomati ne zahtijevaju lične podatke ili provjeru ID-a za transakcije ispod ograničenja, zavisno od AML zakona određene zemlje. U Španiji je ova kompanija nedavno podigla limit na 1.000 eura, omoguživši tako jednostavne transakcije bez provjere dokumenta. U Hrvatskoj je također limit 1.000 eura, dok u Bosni i Hercegovini ne postoji KYC verifikacija.

Ovi strojevi omogućavaju korisnicima potpunu kontrolu nad sredstvima u svakom trenutku, pošto ne postoji potreba za bankovnim računom ili kreditnom karticom za izvršenje. Gotovina se može koristiti u svakom slučaju.

Jedna od najvećih prednosti Bitcoin bankomata su niske naknade. One za korištenje bankomata mogu varirati u zavisnosti od operatera, sa prosječnim stopama u rasponu od 8 do 15 posto. Međutim, Shitcoins klub nudi neke od najnižih naknada, sa stopama obično između 2 i 4 posto. Kompanija također nudi promocije kao što su bonusi i provizije od 0 posto, čineći Bitcoin bankomate pristupačnijim čak i od online mjenjačnica kao što su Binance ili Coinbase.

Ovo je idealna opcija za one koji vole imati gotovinu odmah u ruci. Primjer za to je izbjeglica Alene Vorobiove, koja je pobjegla u Poljsku zbog rata u Ukrajini. Okrenula se Bitcoin bankomatu u Wrocławu kao alternativi tradicionalnim bankarskim metodama, a kako bi prodala Bitcoin koji joj je u novčanik stavio američki novinar, primivši potom gotovinski ekvivalent u roku od tri minute. Primjer ilustruje praktičnu upotrebu bankomata za prekogranična plaćanja ili brzu isplatu od strane drugih.

Ne morate napuštati vaš dom da biste prodali kriptovalutu. Možete to učiniti i iz udobnosti putem web stranice, a kada odete do bankomata, dobiti ćete novac bez čekanja.

I ne samo to, možete koristiti i najpopularnije valute kao što su USD, EUR i GBP, a potom i lokalnu valutu za kupovinu kriptovalute. To olakšava konverziju i turistima koji posjećuju različite destinacije.

Kada kupujete kriptovalute (na primjer BTC, ETH, USDT, LTC), možete promijeniti jezik na ekranu Bitcoin bankomata na željeni i pregledati upute za svaku od njih. Zatim u bankomat stavljate novčanice prema iznosu transakcije, skenirate adresu QR koda prema kriptovaluti koju želite primiti (ili je upisujete ručno), zatim potvrđujete transakciju i ako to zahtijevaju propisi, prilažete ispravu.

Nakon što je proces okončan, primit ćete potvrdu o broju transakcije i kripto će se uskoro pojaviti u vašem novčaniku. U slučaju gubitka, možete povratiti novac davanjem adrese, što omogućava kompaniji da prati transakciju u svom sistemu. Tim za podršku dostupan je i putem telefona. Ukratko, korištenje Bitcoin bankomata koje nudi Shitcoins klub nudi praktičan, brz i isplativ način za kupovinu, prodaju i razmjenu omiljenih kriptovaluta, dok je početnicima to jednostavan način da uđu na kripto tržište. Ako ste zainteresirani isprobati Bitcoin bankomat, možete posjetiti web stranicu i pronaći lokaciju u vašoj blizini.

  • Lista lokacija Bitcoin bankomata u BiH

BITCOIN BANKOMAT BANJA LUKA
Support help: +48 782 617 806
Address: Zmaj Jovina 9, Banja Luka 78000, Bośnia i Hercegowina
Mail: support@shitcoins.club
Supported fiat: BAM
Ovaj Bitcoin bankomat je otvoren 24/7.
Raspoloživa sredstva se mogu provjeriti na OVOM LINKU.

BITCOIN BANKOMAT SARAJEVO
Support help: +48 782 617 806
Address: Kranjčevićeva 33, Sarajevo 71000, Bośnia i Hercegowina
Mail: support@shitcoins.club
Supported fiat: BAM
Ovaj Bitcoin bankomat je otvoren 24/7.
Raspoloživa sredstva se mogu provjeriti na OVOM LINKU.

  • Lista Bitcoin ATM lokacija u Hrvatskoj:

Širolina ul. 6, Zagreb, 10000, HR: Više na OVOM LINKU.

Tower Center, Ul. Janka Polića Kamova: 81a, Rijeka, 51000, HR: Više na OVOM LINKU.

ul. Josipa Jovića 93, Split, 21000, HR: Više na OVOM LINKU.

Rudeška cesta 140, Zagreb, 10000, HR: Više na OVOM LINKU.

Svilajska ul. 31, Bitomat Osijek Portanova Trgovački Centar, Osijek, 31000, HR: Više na OVOM LINKU.

Polačišće ul. 4, City Galleria, Zadar, 23000, HR: Više na OVOM LINKU.

Ilica 202A, Zagreb, 10000, HR: Više na OVOM LINKU.

Max City, Stoja 14a, Pula, 52100, HR: Više na OVOM LINKU.

(Haber.ba)