Vijesti

Kupovina online mijenja pravila povrata

NJUJORK – Mnogi trgovci na malo u slučaju kupovine preko interneta počeli su da prilagođavaju pravila povrata.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Agencije

Razlog tome su, kako tvrde, niže maloprodajne marže i viši troškovi zaduživanja.

Onaj ko danas kupuje putem interneta očekuje brzu, jednostavnu i besplatnu dostavu, kao i brz i besplatan povrat proizvoda s kojim nije zadovoljan.

Čekati na robu čak dva dana, kupcima se čini kao vječnost, a kad za dostavu moraju da plate – to smatraju pljačkom.

Umjesto da se bore za povećanje tržišnog udjela, nudeći kupcima besplatnu dostavu i povrat, trgovci svakom transakcijom pokušavaju dodatno da zarade, navodi Business Insider, a prenosi Poslovni dnevnik.

Mnogi trgovci na malo, uključujući H&M, Zaru, J.Crew pa i Amazon počeli su da prilagođavaju pravila povrata, a razlog su, kako tvrde, niže maloprodajne marže i viši troškovi zaduživanja.

Zbog toga kupcima naplaćuju vraćanje stvari, skraćuju rokove povrata i odbijaju da prihvate neke artikle u potpunosti, čime žele da ih odvrate od vraćanja robe, odnosno, prisile ih da kupljene stvari u trgovine vrate lično.

Amazon Prime tako sada naplaćuje 130 evra godišnje za “besplatnu” isporuku stvari.

Međutim, besplatna dostava zapravo i nije besplatna jer ona uključuje logističke troškove i često male trgovce ostavlja u nepovoljnom položaju u poređenju s njihovim mnogo većim konkurentima.

Prije trideset godina, fizičko vraćanje artikla kupcima nije izazivalo zazor, ali danas nam se ta opcija čini bolnom i nepravednom.

Uvođenjem onlajn povrata trgovci na malo su promijenili nekadašnje navike kupaca, a sada ponovo pokušavaju to ponovo da učine.

Zbog toga će oni koji kupuju onlajn možda razmisliti malo duže, prije nego što željeni artikl klikom miša “dodaju u korpu”. Poslovni dnevnik

Objava Kupovina online mijenja pravila povrata prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -