Vijesti

Kutle: Građani imaju mnogo veći problem zbog kojeg gube novac

SARAJEVO – Evropska centralna banka (ECB) će kao mjeru u borbi protiv inflacije koja je blizu 10 posto u eurozoni podići kamatne stope za 0,75 procenata i to će biti dosad najveće pojedinačno povećanje.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Capital

Međutim, direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle, smatra da građani nemaju razloga za veliku brigu kada je u pitanju podizanje kamatnih stopa.

“Doći će do povećanja kamata u pojedinim bankama, ali ništa posebno zabrinjavajuće. Potez ECB-a je očekivan, traže se načini da se inflacija spusti na dva posto. Dizanje kamatnih stopa jedan je od načina. Mnogo veći problem za stanovništvo u BiH je činjenica da nema kamata na depozite, novčana sredstva fizičkih i pravnih osoba položenih u bankama. Tako ostaju bez značajne sume novca u situaciji kada je inflacija prešla 17 posto”, kaže Kutle za Faktor.

Postoji još jedan problem na finansijskoj mapi svijeta, a čije posljedice se osjećaju i u BiH.

“Slabljenje eura u odnosu na američki dolar tiče se i nas. Kao što znamo, konvertibilna marka je direktno vezana za euro. Ako euro gubi vrijednost, gubi i KM. Ovakvo stanje će se nastaviti jer Sjedinjene Američke Države mjesecima rade na jačanju dolara i slabljenju eura, čime se vrši svojevrstan ekonomski udar na dvije finansijski najjače države EU-a, Njemačku i Francusku”, stava je Kutle. Faktor

Objava Kutle: Građani imaju mnogo veći problem zbog kojeg gube novac prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -