Vijesti

Mađarska zabranila uvoz ukrajinskih proizvoda

BUDIMPEŠTA – Mađarska je zabranila uvoza 24 ukrajinska poljoprivredna proizvoda, uključujući žitarice, povrće, te nekoliko proizvoda od mesa i med, navodi se uredbi Vlade koja je večeras objavljena.

FOTO: Pixabay

Zabrana stupa na snagu danas. Mađarska je odlučila da jednostrano zabrani uvoz ukrajinskih prehrambenih proizvoda nakon što je Evropska komisija saopštila da neće produžiti sadašnju zabranu uvoza ukrajinskih žitarica u pet ukrajinskih susjeda iz EU, koja ističe večeras.

Poljska je prethodno objavila da će samostalno produžiti zabranu uvoza ukrajinskih žitarica, a istu odluku najavili su zvaničnici Slovačke.

Evropska komisija prethodno je objavila da neće produžiti zabranu uvoza ukrajinskih žitarica u pet ukrajinskih susjeda iz evropskog bloka jer više nema poremećaja na tržištu.

Ograničenja koja je EU uvela u maju omogućila su Poljskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj da zabrane domaću prodaju ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta, ali je bio dozvoljen tranzit takvog tereta za izvoz na druga mjesta. /kraj/ml

Objava Mađarska zabranila uvoz ukrajinskih proizvoda prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.