Vijesti

Malinari iz Srpske traže cijenu kao što je u Srbiji

BRATUNAC -Iz Udruženja malinara “Vilament”, koje okuplja proizvođače iz Milića, Bratunca i Srebrenice, traže od otkupljivača da se otkupna cijena maline izjednači sa cijenom ovog voća u susjednoj Srbiji.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

Predsjednik Upravnog odbora “Vilameta” Ivan Stojanović kaže da malinari imaju stav da cijena maline bude kao u Srbiji i da ne bude ispod 10 KM za kilogram.

Jednostavno, isto je tržište, isti sortiment maline sa obje strane Drine. Cijena u Srbiji je od 550 do 650 dinara, ili od devet do 11 KM“, rekao je Stojanović.

On je istakao da, iako je berba u Bratuncu počela prije petnaest dana, a u Srebrenici nešto kasnije, hladnjačari još nisu izašli sa otkupnom cijenom.

Imamo dvije hladnjače koje su izašle sa cijenom od devet KM sa prevozom, dok ostali ćute“, napominje Stojanović.

Pored usklađivanja cijene maline sa Srbijom, proizvođači traže od otkupljivača da što prije objave otkupnu cijenu i da ne čekaju kraj berbe.

Stojanović napominje da su prošlogodišnje kao i ovogodišnje nevrijeme ostavili posljedice, a da je sav poljoprivredni materijal koji se koristi u uzgoju i tretiranju malinjaka više puta poskupio.

U Bratuncu se više od 1.000 porodica bavi malinarstvom dok je u Srebrenici i Milićima znatno manje uzgajivača maline, ali njihov broj kao i površine zasađene ovom kulturom iz godine u godinu se povećavaju.    Srna

Objava Malinari iz Srpske traže cijenu kao što je u Srbiji prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -