Vijesti

MIlijarde evra pogrešno potrošene, sve više prevara

BRISEL – Više od pet milijardi evra sredstava EU fondova nenamjenski je potrošeno prošle godine, rekli su revizori Unije, s obzirom na to da su nacionalne vlasti često griješile u raspodjeli novca, dok su se slučajevi sumnji na prevare povećali.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

Evropski revizorski sud (ECA), koji je odgovoran za ocjenu budžeta Evropske unije, u godišnjem izvještaju je procijenio kako je u prosjeku tri odsto prošlogodišnjih 181,5 milijardi evra troškova bilo nepravilno, što je porast u odnosu na prethodnih 2,7 odsto.

Nivo greške za visokorizične rashode bila je opšteprisutna”, rekli su revizori, izdajući nepovoljno mišljenje o prošlogodišnjim troškovima 27-članog bloka zemalja.

Revizori su istakli kako su greške uglavnom uzrokovane problemima koje su nacionalna tijela imala s primjenom složenih pravila i kriterijuma za izbor korisnika sredstava.

To ne spada u prevaru ili rasipanje sredstava, rekli su. Međutim, identifikovali su 15 slučajeva potencijalne prevare, u odnosu na šest od prethodne godine.

Mišljenja revizora ne dovode do neposrednih posljedica, ali bi mogla da pokrentu istrage, dok bi vlasti trebalo da ih koriste za poboljšanje načina trošenja u narednim godinama.

Nacionalne i lokalne vlasti u 27 država članica EU-a odgovorne su za trošenje većine sredstava EU-a.

SEEbiz

Objava MIlijarde evra pogrešno potrošene, sve više prevara prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -