Vijesti

Milioneri traže veće poreze za superbogate

NJU DELHI – Grupa od skoro 300 milionera je u otvorenom pismu apelovala na G20, prije sastanka u Nju Delhiju, da sklopi sporazum o povećanju poreza za superbogate kako bi se spriječilo ekstremno bogatstvo.

FOTO: Pixabay

U pismu, čiji su potpisnici Diznijeva nasljednica Abigejl Dizni i umjetnici Brajan Ino i Ričard Kertis, apeluje se na G20 da demonstrira istu globalnu saradnju koju je pokazala u osiguravanju da multinacionalne kompanije plaćaju minimalni nivo poreza kako bi se kolektivno dogovorile o oporezovanju bogatstva.

Uz duboke podjele između članica G20, malo se očekuje od samita ovog vikenda, ali oni koji se zalažu za porez na bogatstvo rekli su da je vrijeme da lideri saslušaju javno mnjenje, piše Gardijan.

“Mnogo posla je već obavljeno. Postoji obilje prijedloga politike o oporezivanju bogatstva od nekih od vodećih svjetskih ekonomista. Javnost to želi. Mi to želimo. Sada sve što nedostaje je politička volja da se to realizuje. Vrijeme je da je pronađete”, navedeno je u pismu.

U pismu, koje su organizovali Patriotski milioneri, Institut za političke studije, Earth 4 All, Millionaires for Humanity i Okfam, kaže se da bi veće oporezivanje bogatstva smanjilo “opasne nivoe nejednakosti”.

Prema učesnicima kampanje, kombinovano bogatstvo onih sa više od 50 miliona dolara (40 miliona funti) imovine se više nego udvostručilo na 11,8 biliona dolara, a samo četiri centa na svaki dolar poreskog prihoda dolazi od poreza na bogatstvo.

Britanski ministar finansija Džeremi Hant nema planove za porez na bogatstvo, a ministarka finansija “vlade u senci” Rejčel Rivs prošle nedjelje je rekla da ni nova laburistička vlada neće uvesti porez.

Objava Milioneri traže veće poreze za superbogate prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.