Vijesti

MINISTAR ŠIBONJIĆ: UVJEREN SAM DA ZA KRATKO VRIJEME MOŽEMO ZNAČAJNO POVEĆATI NIVO STRANIH INVESTICIJA

[ad_1]

Ministar privrede Zeničko – dobojskog kantona Samir Šibonjić danas je u svome kabinetu primio delegaciju Talijanskih biznismena.

Razgovarano je o mogućnostima realiziranja investicija iz Italije u cilju pokretanja novih firmi čija proizvodnja bi bila namijenjena tržištu EU i Italije.

Razgovoru su prisustvovali direktor Andrej Agačević talijanski suosnivači firme SPIN316 sa sjedištem u Zenici, prve članice Udruženja talijanskih poduzetnika u BiH, zatim Emanuele Mortarotti, Roberto Casa, Gianni Vacca i partner Alessandro Piazza. Radi se o predstavnicima firmi Dispotech koja proizvodi jednokratne medicinske i zubarske artikle, Think1816 firmi za ljudske resurse i razvoj poslovanja, Playmarketing koji se bavi istraživanjem tržišta i brendiranjem, te Ufficio Service specijaliziranoj za IT i razvoj softvera.

  • Tema razgovora je bila privlačenje talijanskih investitora, pronalazak partnera za bosanskohercegovačke firme, ali i prebacivanje proizvodnje iz Italije u Zeničnko-dobojski kanton sa intencijom izvoza u Italiju i na EU tržište. Razgovaralo se i o otvaranju IT firme u saradnji sa Zedom uz mogućnost stipendiranja i obuke mladih informatičara. Dotakli smo se i teme turizma. S tim u vezi, planiramo posjetu predstavnika našeg Ministarstva regiji Lombardija – kazao je ministar Šibonjić

On je istako da Zeničko – dobojski kanton iz dana u dan privlači pažnju stranih investitora.

  • Obučena radna snaga, poduzetnički duh i opredijeljenje da se bude najbolji u onome što naši privrednici rade, privlači pažnju investitora. Drago mi je da smo kao Ministarstvo pobudili njihov interes, i da u nama vide pouzdanog partnera za razvoj poslovanja. To su dobri nagovještaji za vrijeme koje je pred nama. Uvjeren sam da ćemo za kratko vrijeme značajno povećati nivo investicija, posebno stranih – poručio je ministar Šibonjić.

Hayat.ba