Vijesti

MMF: Cijene treba obuzdati, Velika Britanija ide u recesiju

VAŠINGTON – Međunarodni monetarni fond (MMF) je malo povećao izglede za globalni rast za ovu godinu zbog “iznenađujuće otporne” potražnje u SAD i Evropi, smanjenja troškova energenata i ponovnog otvaranja kineske ekonomije, nakon što je Peking napustio stroga ograničenja vezana za kovid-19.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

“MMF navodi da će globalni rast ipak pasti na 2,9 odsto u 2023, sa 3,4 odsto u 2022, ali njegove najnovije prognoze pokazuju poboljšanje u odnosu na predviđanje iz oktobra od 2,7 odsto rasta ove godine, uz upozorenja da bi svet lako mogao da upadne u recesiju”, prenosi AP.

Glavni ekonomista MMF-a Pjer-Olivije Gurinčas rekao je da su se rizici recesije smanjili i centralne banke postižu napredak u kontroli inflacije, ali je potrebno više rada na obuzdavanju cijena i da bi novi poremećaji mogli da dođu zbog dalje eskalacije rata u Ukrajini i kineske borbe protiv kovid-19.

“Moramo biti spremni i očekivati neočekivano, ali to bi moglo da predstavlja prekretnicu, s dostizanjem rasta i padom inflacije”, rekao je Gurinčas o izgledima za ovu godinu.

U svojim prognozama BDP-a za 2023, MMF je saopštio da sada očekuje rast BDP-a u SAD od 1,4 odsto, više od 1 odsto predviđenog u oktobru i nakon rasta od 2 odsto u 2022.

Naveo je jaču potrošnju i ulaganja od očekivane u trećem kvartalu 2022, snažno tržište rada i jake potrošačke bilanse.

Saopšteno je da je eurozona ostvarila slične dobitke, s tim da se rast za 2023. za Evropu sada predviđa na 0,7 odsto, u odnosu  na 0,5 odsto u izgledima za oktobar, nakon rasta od 3,5 odsto 2022.

MMF navodi da se Evropa brže prilagodila višim troškovima energije nego očekivano, a smanjenje cijena energenata pomoglo je tom regionu.

Velika Britanija je jedina velika napredna ekonomija za koju je MMF predvidio da će biti u recesiji ove godine, s padom BDP-a od 0,6 odsto, dok se domaćinstva bore s rastućim životnim troškovima, uključujući energiju i hipoteke.

“MMF je znatno povećao izglede kineskog rasta za 2023, na 5,2 odsto s 4,4 odsto u oktobarskoj prognozi, nakon što je politika “nulte borbe protiv kovida” 2022. smanjila stopu rasta Kine na 3 odsto – tempo ispod svjetskog prosjeka po prvi put u više od 40 godina”, navodi AP.

Objava MMF: Cijene treba obuzdati, Velika Britanija ide u recesiju prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -