Vijesti

MMF: Opao globalni dug u odnosu na procenat BDP-a

BRETON VUDS – Globalni dug opao je prošle godine najviše u posljednjih 70 godina u odnosu na procenat BDP-a. Razlog za to je naglo ekonomsko usporavanje 2020. godine zbog pandemije korona virusa kao i rast inflacije, pokazuju podaci MMF-a.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: EPA

Odnos globalnog javnog duga i privatnog duga prema BDP-u pao je za 10 procentnih poena u 2021. godini nakon rasta za 29 odsto u prethodnoj, prema MMF-u, prenosi Financial Times.

Brojevi pokazuju da su velike državne pomoći privredama pogođenih pandemijom izazvale ne samo povećanje rasta duga, već i globalnu inflaciju u obimi koji nije viđen decenijama.

Prošlogodišnji rast bio je najveći od pedesetih godina, kada je MMF počeo da prati podatke. Iznos duga širom svijeta porastao je na 247 odsto globalnog BDP-a u 2021. godinu u poređenju sa 228 odsto BDP-a, koliko je zabilježeno 2019. godine, saopštio je MMF.

Pad duga je skoro u potpunosti uzrokovan oživljavanjem rasta i rastom cijena. Ta dva faktora zajedno, izazvali su pad duga od 9,5 procenata u odnosu prema BDP-u grupe G20 najvećih svetskih ekonomija.

Izraženo u dolarima, ukupan iznos javnog i privatnog duga u svijetu blago je porastao na rekordnih 235.000 milijardi dolara prošle godine, navodi MMF.

U odnosu na BDP, nakon dodatnog blagog pada ove godine, iznos duga će se vjerovatno stabilizovati u 2023. godini zbog usporavanja ekonomije. biznis.rs

Objava MMF: Opao globalni dug u odnosu na procenat BDP-a prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -