Vijesti

Mostar bogatiji za devet novih biznisa

Novim biznisima bit će pružena financijska podrška za nabavku stalnih sredstava za rad te mentorska podrška kroz prvu godinu poslovanja.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Grupa kandidata je uz podršku iskusnih stručnjaka iz oblasti poduzetništva, a po metodologiji Međunarodne organizacije rada “Pokreni svoj posao” prošla kroz program izrade poslovnog plana.

Jedna od korisnica grant sredstava Andna Peco kazala je kako je pokrenula biznis fotografiranja i digitalnog marketinga pohvalivši Udruženje “LiNK” koje joj je pomoglo svojim obukama i gdje su, kako ističe, korisnici dobivali znanje za pokretanja biznisa, pružanje informacija i financijske potpore.

Direktorica Centra usluga LiNK Alisa Gekić kazala je kako su ovim potpisivanjem podržali 24 nova biznisa na području gradova Mostara i Konjica i Općine Prozor- Rama, s tim da ih je najviše u Mostaru.

Na samom početku sudionici su razvijali svoje poslovne ideje, analizirali ekonomske i financijske pokazatelje, alate za promociju i druge bitne elemente poslovnog plana.

“Ovim potpisivanjem Grad Mostar dobiva devet novih biznisa, a to je najmanje deset novih radnih mjesta. Uskoro očekujemo i početak obuka za deset novih korisnika. Također, u ovoj godini očekujemo najmanje dvadeset biznisa na području Grada Mostara”, istakla je Gekićeva, a prenosi Fena.

Predsjednik udruženja “LiNK” Tomislav Majić ocijenio je kako su ovim prokletom ostvarili direktnu sinergiju sa strukturama Gradske uprave, a smatra i da zajedničkim aktivnostima mogu privući još više sredstava Evropske unije za Grad Mostar i druge projekte.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić takođe je zahvalio svima koji su dio ovog projekta i čestitao dobitnicima grant sredstava, pišu Nezavisne.

“Korisnicima želim puno uspjeha u radu. Gradska uprava je uvijek otvorena za korisnike preko servisa (Biznis servis centar) pomoću kojega ćemo ispratiti cijelu ovu priču. Suradnja s LiNK-om već godinama postoji i ona je uspješna. Ovo je još jedan dokaz da smo na uspješnom putu i da ćemo nastaviti kroz proračun pomagati ovakve projekte, jer su vrijedni i bitni”, naglasio je Kordić.

Projekt “LiNK4startUps” provodi se u okviru programa “EU4BusinessRecovery – COVID-19 Investment Response” koji financiraju Europska unija i Savezna Republika Njemačka, a provodi UNDP u partnerstvu s GIZ-om i Međunarodnom organizacijom rada (ILO).

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -